Komentar - Akta lindungi maklumat peribadi perlu disegera

Oleh AZRUL AFFANDI SOBRY

Pernahkah anda menerima panggilan individu yang mendakwa mewakili syarikat insurans, jualan langsung, promosi kad kredit atau apa saja produk? Paling tidak pun, menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) mendakwa anda memenangi hadiah wang tunai yang lumayan yang kerap dialami ramai pengguna telefon bimbit berkenaan.

Apa yang lebih memeranjatkan, pemanggil itu seakan begitu mengenali anda dengan menyebut nama serta tempat tinggal anda.

Ini pasti menjadi tanda tanya kerana sepanjang pengetahuan anda, tidak pernah sekalipun maklumat peribadi diberikan kepada pihak itu atau mana-mana syarikat yang ada kena mengena dengannya.

Justeru, persoalannya, bagaimana maklumat peribadi itu boleh terlepas ke tangan pihak lain dan menjadi sesuatu yang kurang selesa bagi anda menerima panggilan tidak diingini.

Lantaran itu, Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) menggesa kerajaan mengkaji semula dan melihat kaedah pendaftaran talian telefon bimbit yang diamalkan semua pengendali talian telekomunikasi kerana mempunyai risiko yang tinggi berlakunya kebocoran maklumat peribadi.

Berdasarkan amalan sedia ada, semua pengguna yang mahu mendaftarkan talian mudah alih sama ada prabayar atau pasca bayar boleh berbuat demikian di mana-mana kedai jualan alat telekomunikasi termasuk di gerai kecil yang beroperasi di tepi jalan dan pusat beli belah.

Ketua Pegawai Eksekutif Fomca, Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata meskipun semua syarikat pengendali talian mudah alih mendakwa mempunyai polisi dan piawaian kawalan maklumat pelanggan yang ketat, namun mustahil bagi mereka mengawal selia semua ejen jualan terutama ejen kecil di seluruh negara.

"Memang mereka (syarikat telekomunikasi) kata mereka kawal dengan ketat tetapi adakah mereka tahu jika ada pekerja di ejen kecil terutama di gerai tepi jalan yang bertindak menyalin maklumat peribadi pelanggan sebelum menjualnya kepada pihak ketiga.

"Bagi ejen atau pengedar besar, mungkin lebih mudah kawalannya kerana ia pendaftaran berkomputer tetapi bagaimana pula dengan gerai kecil yang mengambil maklumat pelanggan secara manual? Mampukah mereka mengawalnya?

"Bayangkan jika satu maklumat dapat dijual dengan harga RM1, sudah pasti ia mendatangkan keuntungan agak besar bagi pekerja di gerai kecil itu. Justeru, kaedah yang diguna pakai ketika ini langsung tidak sesuai dan boleh dipertikai serta dicurigai. Satu kaedah baru perlu digunakan," katanya kepada Berita Minggu.

Mohd Yusof berkata, antara kaedah yang difikirkan lebih berkesan adalah pendaftaran secara online atau mendaftar terus di pusat khidmat pelanggan syarikat telekomunikasi. Ringkasnya, pengguna hanya perlu membeli kit permulaan (starter kit) di mana-mana tetapi membuat proses pendaftaran sendiri menggunakan internet.

Katanya, jika mahu mendaftar melalui kaunter, ia hanya boleh dilakukan di kaunter khidmat pelanggan yang menggunakan sistem pendaftaran berkomputer.

"Namun, realitinya meskipun pendaftaran dibuat di mana sekalipun, ia bukan penyelesai kepada masalah kebocoran maklumat peribadi pelanggan kerana pekerja di syarikat telekomunikasi berupaya mengakses maklumat di sistem dan mendedahkannya," katanya.

Justeru, Mohd Yusof meminta kerajaan menyegerakan pelaksanaan Undang-Undang Perlindungan Data Peribadi yang dapat melindungi data peribadi individu bagi meningkatkan keselamatan aktiviti transaksi elektronik di negara ini.

Katanya, agak menghairankan kenapa rang undang-undang untuk perkara penting itu belum berjaya dilaksanakan biarpun sudah dirangka sejak 1998 dan sewajarnya diteliti dengan segera.

"Apabila adanya undang-undang itu, sekurang-kurangnya semua institusi tak kira pengendali talian mudah alih atau pihak lain seperti sektor perbankan dan perhotelan tidak sewenang-wenangnya menggunakan maklumat peribadi pelanggan untuk tujuan lain.

"Kini, ada maklumat yang diberikan pelanggan untuk sesuatu tujuan digunakan pula untuk tujuan yang lain. Contohnya, apabila pelanggan membuka akaun di bank, tiba-tiba dia menerima surat tawaran untuk kad kredit bank yang sama. Memanglah maklumat itu tidak dibocorkan kepada pihak lain tetapi maklumat itu hanya diberikan untuk tujuan membuka akaun, bukan penawaran kad kredit," katanya.

Mohd Yusof berkata, pelanggan perlu diberi hak sepenuhnya untuk membuat keputusan sama ada enggan memberikan maklumat lengkap untuk apa saja tujuan jika khuatir ia berisiko untuk dibocorkan.

"Jika penerangan diberikan tidak meyakinkan, pengguna tidak perlu memberikan maklumat terperinci. Ia hak peribadi pengguna. Saya pelik kenapa ada sesetengah institusi mahukan maklumat yang terlalu terperinci untuk sesetengah perkara yang sebenarnya tidak penting. Kerajaan perlu kaji perkara ini," katanya.

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.