Sultan Selangor stabil selepas pembedahan jantung

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah kini dalam keadaan stabil selepas menjalani pembedahan jantung terbuka selama 10 jam di Pusat Perubatan Universiti Stanford di Palo Ato, California, Amerika Syarikat.

Pembantu khas Sultan Selangor, Kelvin Ong berkata dalam satu kenyataan di sini hari ini bahawa Sultan Sharafuddin yang kini ditempatkan di Unit Rawatan Intensif (ICU) di pusat perubatan itu kini beransur pulih selepas menjalani rawatan bagi membaiki kebocoran injap bagi "mitra regurgitasi".

Katanya pembedahan injap mitra regurgitasi itu disyorkan apabila seseorang mengalami lecutan pecahan ukuran bagi keberkesanan jantung jatuh di bawah 60 peratus dan/atau ventrikel kiri adalah lebih besar daripada 40mm semasa berehat.

Lecutan pecahan itu boleh digunakan bagi menganggarkan fungsi ventrikel kiri yang mengepam darah ke seluruh badan, katanya.

Pasukan pembedahan yang diketuai Prof Dr Craig Miller dan Prof Dr Alan Yeung, dan para doktor telah menasihatkan supaya pelawat tidak dibenarkan melawat Sultan Selangor, katanya.

Ong berkata Sultan Sharafuddin juga dinasihatkan oleh pakar perubatan di pusat perubatan itu supaya berehat selama tiga minggu di hospital itu.

Sementara itu, doktor peribadi Sultan Selangor yang juga pakar perubatan di Pusat Perubatan Sime Darby Subang Jaya, Datuk Dr Anuar Masduki diberikan kebenaran khusus dalam bilik pembedahan semasa pembedahan pada Sabtu lepas.

Beliau berkata sebelum pembedahan itu, Sultan Sharafuddin mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia terutama rakyat Selangor atas doa dan ingatan mereka.

Sultan Sharafuddin berangkat ke California Rabu lepas dari Singapura dengan diiringi adinda baginda Tengku Indera Setia Selangor Tengku Ahmad Shah, Dr Anuar, Datuk Pengelola Bijaya Diraja Selangor Datuk Zakaria Abd Rahman dan Ahli Dewan Diraja Selangor Tan Sri Syed Mohd Yusof Tun Syed Nasir.

- BERNAMA

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.