Idea unik


Manusia tidak pernah lekang daripada idea menarik dan juga pelik. Tahun lalu tidak terkecuali dengan kemunculan pelbagai idea pelik yang dihasilkan pencipta seluruh dunia.

Yang pasti, idea ini tidak akan putus dan berterusan pada tahun ini. Gambar-gambar dipamer adalah antara ciptaan yang dihasilkan pada tahun lalu.

Beg tidur beruang

>PEREKA EIko Ishizawa menghasilkan beg tidur yang pelik, serupa dengan seekor beruang. Pengguna bagaimanapun boleh tidur lena kerana mereka sudah berada di dalam perut beruang.

Konkrit lut cahaya

>SAINTIS Hungary menghasilkan konkrit telus pandangan. Konkrit diisi dengan fiber optik ini membenarkan cahaya telus.

Tandas kucing

>Seorang lelaki, Bi berjaya melatih kucingnya untuk menggunakan tandas. Dia menghabiskan tujuh tahun untuk mencipta pelbagai gajet yang membolehkan haiwan peliharaannya itu mengepam bersih tandas selepas digunakan. Kini dia ingin menjual ciptaannya kepada pemilik kucing lain.

Kenang si mati

FIRMA Cremation Solutions dari Britain menghasilkan wajah mereka yang meninggal dunia. Wajah yang dihasilkan semula itu menggunakan perisian 3D.

Ubat mata

>PENGASAS International Chindogu Society, Kenji Kawakami membuat demonstrasi gelas bercorongnya yang diguna untuk memastikan ubat mata mengalir tepat ke mata.

Meja snuker bergerak

>PEREKA kereta, Sudhakar Yadav memandu kereta berbentuk meja snuker di Hyderabad, India. Kereta beroda tiga ini memiliki enjin 150cc dan kelajuan maksimum 45 kmj.

Tandas robotik

>TANDAS robotik ini mengesan pergerakan penggunanya. Tandas AutoClose ini membuka penutupnya mengikut kesesuaian dan akan ditutup sepenuhnya apabila pengguna berada di luar jarak pengesan infra merah.

Jam berpin, topi tisu

>CIPTAAN pelik Kawakami, Topi Hayfever menyimpan kertas tisu dan jam loceng dengan butang berpin untuk memastikan pengguna terjaga apabila menekan punat untuk menghentikan deringan loceng.

Mesin pengering coli

>MESKIPUN coli ini kelihatan seperti koleksi terbaru Madonna, hakikatnya ia adalah mesin pengering coli. Mesin ini boleh diubah saiznya untuk disesuaikan dengan saiz pemiliknya.

Pembakar roti kaca

>ROTI bakar tidak mungkin lagi hangus selepas pengeluar menghasilkan pembakar roti kaca yang membolehkan pengguna melihat perubahan roti yang mereka bakar.

Bas dua alam

>BAS amfibia, Amphicoach yang memiliki 50 tempat duduk mewah digunakan di Malta. Ia mampu bergerak selaju 112.5 km/j di darat dan lapan knot ketika meredah air.

Limozin Formula Satu

>PEREKA Kanada, Michael Pettipas bangga dengan kereta limozin Formula Satunya yang memiliki enam tempat duduk dan mampu mencapai kelajuan 225 km/j ketika melakukan ujian di Bonneville, Utah.

Coli cari suami

>SEORANG model mempamerkan Coli Memburu Suami di Tokyo. Jam khas di bawah coli itu menetapkan tarikh tertentu yang disasarkan oleh pemakai untuk mengesahkan dirinya sudah memiliki pasangan. Sebaik sahaja cincin pertunangan dimasukkan, jam akan terhenti.

Pemacu USB ganti jari

>SEORANG pereka program komputer yang kehilangan jarinya dalam satu kemalangan motosikal menggantikannya menjadi pemacu USB. Jerry Jalava dari Helsinki, Finland, mencipta jari palsu khas yang boleh ditarik kukunya dan disambungkan kepada pemacu USB.

Gabungan basikal troli

>PEREKA Korea Selatan, Jaebeom Jeong menggabungkan troli dan basikal untuk menghasilkan Cartrider.

Telefon dalam air

>ISOPHONE, sistem telefon dalam air yang direka James Auger dan Jimmy Loizeau. Alat ini membenarkan pemakai berkomunikasi dengan pengguna kolam lain di kolam renang.

- METRO AHAD

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.