Lelaki dapat banyak kelebihan selepas kahwin

NEW YORK - Sebelum ini perkahwinan dianggap sebagai laluan untuk jaminan keselamatan kewangan untuk golongan wanita.

Namun, satu kajian terbaru menunjukkan lelaki yang sebenarnya mendapat banyak kelebihan ekonomi setelah mereka berkahwin dengan wanita.

Penemuan itu didedahkan di sini semalam menerusi laporan Pusat Penyelidikan Pew yang menunjukkan semakin ramai isteri yang bekerja sejak lebih 40 tahun lalu dengan mendapat pendapatan lebih tinggi berbanding suami mereka.

Sebahagian besar lelaki pada hari ini mempunyai isteri yang memiliki status akademik dan pendapatan yang lebih besar daripada mereka.

Kajian itu mendapati ramai wanita berkahwin dengan lelaki yang tidak berpendidikan dan pendapatan yang tinggi.

Laporan itu memberi tumpuan kepada lelaki dan wanita di Amerika Syarikat (AS) yang berusia 30 hingga 44 tahun.

Kajian itu mendapati rakyat AS dalam kumpulan umur tersebut pada tahun 2007 buat julung-julung kalinya menjadi kelompok pertama dalam sejarah negara itu yang menunjukkan wanita lebih ramai memiliki ijazah berbanding lelaki.

Pada tahun 1970, 28 peratus wanita pada peringkat umur 30 hingga 44 tahun mempunyai suami yang memiliki pendidikan lebih tinggi daripada mereka.

Namun, pada 2007, cuma 19 peratus wanita memiliki suami yang berpendidikan tinggi.

- AP

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.