Pelajar sarjana mohon PTPTN pertimbang kurang bayaran bulanan

Saya adalah antara ribuan peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN). Sekalung penghargaan untuk pihak kerajaan kerana menyediakan 'bank' untuk rakyatnya demi mendapat segulung diploma atau ijazah. Ini sesuatu yang perlu diakui.

Untuk makluman, pada 15 Oktober lalu saya menerima surat daripada PTPTN menyatakan saya menangguh pembayaran PTPTN. Saya kecewa menerima surat ini disebabkan hampir setiap bulan saya membayar tanpa gagal walaupun dengan jumlah yang sedikit iaitu RM100.

Saya sudah menulis surat kepada pihak PTPTN bertarikh 26 Oktober 2009 untuk memohon pertimbangan pengurangan bayaran, namun pihak PTPTN tidak dapat mempertimbangkannya. Hal ini berikutan alasan yang saya kemukakan tidak menepati prosedur ditetapkan. Untuk makluman, saya sekarang sedang menyambung pengajian peringkat sarjana di Universiti Utara Malaysia (UUM).

Di dalam surat jawapan, permohonan tidak diluluskan oleh kerana saya adalah pelajar separuh masa atau program luar kampus. Adakah ini realistik? Mana mungkin, saya perlu berhenti kerja semata-mata untuk menyambung pengajian bagi menepati syarat PTPTN.

Saya sendiri menggunakan pengeluaran Akaun 2 KWSP untuk membiayai yuran, namun tidak juga mencukupi sebaliknya perlu ditambah sendiri. Sepatutnya, menyambung pengajian tidak perlu diletakkan sebagai syarat memandangkan tidak ramai yang ingin menyambung pengajian ketika bekerja, apatah lagi untuk golongan yang sudah berumah tangga.

Saya tidak memohon untuk menangguhkan pembayaran sebaliknya hanya pengurangan. Untuk golongan ini, sudah pasti niat mereka suci murni iaitu bagi memperbaiki taraf hidup keluarga, serta menyumbang ke arah pembangunan negara.

Tiada bezanya untuk sepenuh atau separuh masa. Semuanya melalui proses dan penilaian sama. Jadi adakah syarat ini relevan dan menepati kehendak masyarakat. Pihak PTPTN sendiri sebelum ini meletakkan sesuatu polisi iaitu mesti selari dengan kehendak dan aspirasi rakyat, oleh kerana penubuhan PTPTN ini juga adalah untuk rakyat.

Mengikut matematik, jumlah keseluruhan pinjaman saya adalah sebanyak RM63,000 yakni diploma sebanyak RM15,000 dan ijazah pertama RM48,000. Mengikut jadual PTPTN termasuk caj perkhidmatan, saya perlu membayar RM450 sebulan.

Dengan gaji yang tidak seberapa saya tidak mampu membayar jumlah terkumpul serta ansuran yang bakal mencecah RM500 sebulan.

Setiap bulan, caj perkhidmatan akan terus meningkat disebabkan PTPTN mengamalkan sistem dua akaun. Sebagai contoh, saya membayar ansuran untuk peringkat diploma tetapi untuk ijazah caj perkhidmatannya akan terus naik tanpa belas ihsan.

Selepas, menerima surat balasan saya menghubungi pegawai PTPTN untuk cuba berbincang. Alangkah 'moleknya' apabila mendengar jawapan 'Encik... CEO kami sudah membuat keputusan, jadi encik mesti bayar seberapa segera yang boleh jika tidak bakal berdepan tindakan undang-undang.'

HISWADI ANUAR,
Pulau Pinang.

- FORUM BERITA HARIAN

1 ulasan:

  1. same kes ng aku.maase smbung degree kene buat surat penangguhan bayaran,tp hakikatnya same saje.mase smabung degree terus bunga gerak.xrelevan langsung org belaja dan masih meminjam dgn ptptn dikenakan bunga.bisnes.

    BalasPadam

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.