Pendekatan baru RMK-10

Oleh Mior Kamarul Shahid

Pertengahan tahun ini akan bermulanya Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10), juga menandakan tirai Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), yang genap tamat tempoh lima tahunnya pada 31 Mac ini, dilabuhkan. Ramai pihak menunggu pelancaran RMK-10 ini dengan harapan akan membawa rahmat baru kepada masa depan mereka, keluarga dan negara.

Bagi golongan peniaga, mereka mengharapkan akan ada banyak projek pembangunan yang boleh mereka sertai. Jika menerusi RMK-9, mereka melihat 880 projek pembangunan disenaraikan dengan kos RM15 bilion, tentulah harapan mereka menggunung. Jumlah itu adalah sebahagian daripada program dan projek bernilai RM220 bilion yang dilaksanakan kerajaan mengikut inisiatif pembiayaan swasta (PFI) dalam tempoh 2005-2010.

Jumlah peruntukan RMK-10 belum diketahui. Biasanya, dalam keadaan hari ini pihak yang terbabit terutama di Unit Perancang Ekonomi (EPU) sedang sibuk merangka dan menentukan perancangan berkenaan. Ada pihak yang meramalkan pendekatan RMK-10 amat berbeza dengan rancangan pembangunan lima tahun sebelum ini. Model ekonomi baru yang akan diumumkan bulan depan akan mempengaruhi pergerakan dan percaturan RMK-10. Jika setiap kali rancangan lima tahun kerajaan berbelanja besar untuk melaksanakan pelbagai projek pembangunan, apa yang 'dilaburkan' sejak 50 tahun lalu, sudah menunjukkan hasil.

Jumlah peruntukan besar yang dibelanjakan bermula daripada RMK-1 hingga ke rancangan lima tahun berikutnya dan terakhir RMK-9, tidak boleh disamakan dengan RMK-10. Ini kerana suasana ekonomi dunia sudah berubah, perdagangan antarabangsa juga menunjukkan persaingan sengit, penggunaan teknologi yang begitu pesat, kemudahan prasarana yang sudah lengkap, pemikiran rakyat juga sudah meningkat dan sebagainya.

Berasaskan kepada senario ini, seandainya bajet yang disediakan untuk tempoh lima tahun akan tidak sebesar yang diharap, ia mempunyai kewajarannya. Dalam tempoh sembilan rancangan lima tahun terdahulu, kerajaan memang membelanjakan wang yang besar untuk pembangunan fizikal dan projek kesejahteraan rakyat. Dalam tempoh berkenaan, negara pesat membangun khasnya ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menjawat jawatan Perdana Menteri.

Sejak bekas Perdana Menteri khasnya Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein dan Tun Dr Mahathir, muka bumi dan persekitaran negara ini berubah wajah. Dari Utara ke Selatan dan dari Timur ke Barat sudah direntasi dengan lebuh raya bertaraf dunia seterusnya menggerakkan pengaliran ekonomi. Untuk pembinaan lebuh raya, RMK-10 tidak perlu menyediakan peruntukan yang besar, melainkan menyediakan bajet yang sederhana untuk tujuan menambah baik atau penyelenggaraan. Selagi negara, rakyat dan keperluan ekonomi tidak memerlukan satu lagi lebuh raya yang sudah tentunya kos pembinaannya lebih mahal, kerajaan boleh menggunakan wang untuk tujuan lain.

Dari segi sektor pengangkutan, segala kemudahan sudah tersedia dari stesen teksi hinggalah kepada kemudahan pelabuhan dan lapangan terbang bertaraf antarabangsa. Pimpinan yang lalu bukan saja memikirkan apa yang sepatutnya mereka lakukan, malah ia memudahkan laluan kepada pemimpin hari ini kerana sebahagian daripada tugas mereka sudah pun dibereskan oleh pimpinan terdahulu. Dalam bidang pendidikan, di setiap ceruk rantau di negara ini sudah ada sekolah rendah, malah di setiap daerah, sekurang-kurangnya sudah ada sebuah sekolah menengah. Setiap negeri juga sudah mempunyai universiti atau cawangan universiti dengan bangunan tersergam indah.

Jika sakit, setiap daerah sudah mempunyai hospital atau klinik kerajaan dan sekarang pula klinik IMalaysia yang hanya mengenakan bayaran RM1. Bekalan elektrik dan air sudah tidak menjadi isu, selepas segala-galanya dilaksanakan tahap demi tahap sejak beberapa rancangan pembangunan yang lalu. Sudah sampai masanya kerajaan melihat semula kejayaan dan kegagalan semua program dan perancangan sembilan rancangan pembangunan yang lalu dan menjadikan RMK-10 sebagai asas perancangan yang lebih berkesan.

Setelah meneliti ucapan Bajet 2010, bajet pertama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, beliau mempunyai idea sendiri mengenai cara mana mahu melaksanakan RMK-10 yang akan menjadi legasi kepada pentadbirannya kelak. Jika Bajet 2010 dijadikan asas RMK-10, Najib akan memberi tekanan mengenai transformasi besar berasas proses inovasi yang menyeluruh bagi menggerakkan. model ekonomi yang akan diusahakannya.

Berasaskan kepada mesej perutusan khas sempena Tahun Baru 2010, Najib cuba memberi gambaran bahawa masa depan Malaysia yang lebih cemerlang terletak kepada penggabungan serta pemupukan idea, bakat, inisiatif dan semangat seluruh rakyat tanpa mengenal batas dan latar belakang. Wang dan peruntukan yang besar semata-mata bukanlah segala-galanya. Wang tanpa kemampuan kreativiti dan inovasi, tidak memberi impak yang besar.

Setelah sembilan rancangan pembangunan lima tahun berlalu, sudah banyak pengalaman dipelajari daripada kejayaan dan kesilapan lalu. Jika banyak projek yang tergendala, kerajaan seharus berani menghukum yang tidak berkebolehan dan bersedia memberi ganjaran besar kepada yang bekerja kuat, tekun dan kreatif. Rancangan pembangunan negara bukan sekadar soal projek dan tender tetapi ia adalah mengenai pertumbuhan ekonomi khasnya untuk mencapai matlamat negara maju dan Wawasan 2020.

- BERITA HARIAN

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.