Selangor senaraikan 35 perkataan tak boleh guna oleh bukan Islam

Bukan Islam di Selangor yang menggunakan 35 kalimah dan perbahasan bagi mengaitkannya dengan agama mereka secara bertulis atau lisan boleh didakwa di mahkamah.

Sabit kesalahan, bukan Islam itu boleh didenda tidak lebih RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-dua mengikut Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Muhammed Khusrin Munawi, berkata Enakmen Agama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) 1988 menyenaraikan 35 perkataan atau kalimah yang dilarang digunakan bagi mengaitkan dengan agama bukan Islam.

Beliau berkata, orang bukan Islam menggunakan 35 kalimah dan perbahasan yang dilarang itu boleh didakwa mengikut enakmen berkenaan kerana menghina, ingkar serta mempertikai perintah Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan keputusan Majlis Fatwa Selangor yang dibuat pada 2008.

Kalimah itu ialah Allah, Firman Allah, Ulama, Hadis, Ibadah, Kaabah, Kadi, Ilahi, Wahyu, Mubaligh, Syariah, Kiblat, Haji, Mufti, Rasul, Iman, Dakwah, Injil, Solat, Khalifah, Wali, Fatwa, Imam, Nabi dan Sheikh.

Bukan Islam juga dilarang menggunakan 10 kalimah dalam perbahasan bagi mengaitkan dengan agama mereka iaitu Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahailallah, Walillahilhamd, Allahu Akbar, Insya-Allah, Astaghfirullahal 'Azim, Tabaraka Allah, Masya-Allah dan Lahaula Walaquata Illabillahilaliyil Azim.

"Jika ada aduan rasmi (bukan Islam menggunakan kalimah ini) kita akan siasat dan ambil tindakan," katanya pada sidang media bagi mengumumkan keputusan peperiksaan Sijil Menengah Agama (SMA) di Masjid Negeri di sini, semalam.

- BERITA HARIAN

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.