Umat Islam perlu elak berkelahi sesama sendiri

Oleh AZMAN ANUAR

Sambutan Maulidur Rasul semalam, disambut dengan pelbagai acara bagi mengingati dan menghayati sunnah-sunnah yang ditinggalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Pada pagi hari lagi kelihatan umat Islam terutama orang Melayu memakai baju kebangsaan menuju masjid dan surau. Ada yang berpakaian biasa untuk menyertai program gotong-royong dan silaturrahim.

Tetapi paling banyak ialah umat Islam yang duduk di rumah sahaja kerana hari cuti umum.

Sudah berpuluh tahun umat Islam negara ini menyambut Maulidur Rasul. Hari yang cukup bermakna ini sempena kelahiran junjungan besar Rasulullah itu bukan disambut sekadar upacara rutin tahunan dengan perarakan, laungan selawat tanpa diikuti penghayatannya.

Dalam konteks perpaduan umat Islam Malaysia sahaja, kita sepatutnya menghayati konsep perpaduan yang ditunjukkan oleh Rasulullah.

Apakah perpaduan ummah ini masih kuat dalam diri umat Islam Malaysia? Atau apakah dunia politik sedang mengikis semangat perpaduan itu hingga timbul pula roh benci dan bermusuhan di kalangan umat Islam khususnya orang Melayu?

Kalau menghadiri ceramah sempena Maulidur Rasul ini, sempat juga diselit dakyah-dakyah politik supaya membenci pemerintah.

Sebelum keadaan bertambah teruk dengan unsur-unsur kebencian dan permusuhan, maka kita sendiri harus segera selamatkan perpaduan Melayu/Islam. Hentikan perkelahian sesama orang Melayu.

Banyak mesej yang kita dengar - janganlah kerana perbezaan parti kita sanggup meruntuhkan kekuatan ukhuwah yang sedia terjalin. Jangan kerana taksub dengan pandangan dan ideologi parti politik, kita menghancurkan prinsip Islam sejati.

Jika kita menghayati dakwah Rasulullah, kita tidak disuruh mengabaikan perpaduan. Tetapi yang menghairankan kita, dari tahun ke tahun kita menyambut Maal hijrah dan kemudian Maulidur Rasul, semakin renggang perpaduan ummah. Kenapa?

Sedangkan semua orang Melayu sedar bahawa maruah agama Islam yang kian dicabar dan diancam kesuciannya hanya mampu ditebus apabila kita bersedia bermaafan dan bersatu.

Pemimpin agama dan politik harus melupakan perselisihan dan pertikaian demi agenda bangsa dan agama yang lebih besar.

Maruah dan martabat Melayu/Islam di negara ini hanya mampu dijulang kembali apabila kita benar-benar menghayati nilai dan prinsip Islam sekali gus membudayakan konsep perpaduan sebagaimana keperibadian Rasulullah.

Susah sangatkah kita hendak bersatu dan 'bersaudara' kembali?

Kita perlu perbetulkan masalah perpaduan ini kerana Islam adalah agama murni yang mendidik kita mengenai keharmonian dan kesejahteraan.

Kita juga perlu membuktikan kepada penganut-penganut agama lain di negara ini bahawa Islam bukannya seperti yang digambarkan oleh dunia pada masa kini.

Adalah menjadi tanggungjawab umat Islam negara ini menggembleng tenaga dan bersatu untuk memperbetulkan kesilapan masa lalu. Ikut panduan Rasullullah dalam menyatukan semua umat Islam ketika kita menghadapi masalah percanggahan pendapat dalam politik.

Tidak perlu diajar cara bagaimana hendak menyatukan semua umat Melayu/Islam negara ini. Kita semua tahu apa sebenar masalah hingga sukar menggembalikan perpaduan.

Semangat tolak ansur dan perundingan antara pemimpin Melayu/Islam perlu difikirkan dengan bersungguh-sungguh.

Kalau kita hayati dengan serius kisah kehidupan Nabi Muhammad SAW dan mahu menjadikannya panduan umat Islam dalam menjalankan urusan harian, insya-Allah segala bentuk polemik dalam masyarakat boleh dikurangkan.

Elok sempena sambutan Maulidur Rasul peringkat kebangsaan tahun ini yang bertemakan "Memantap Ukhuwah, Memperkasa Ummah" maka jangan dilengah-lengah usaha ke arah memperkukuhkan perpaduan umat Melayu/Islam.

- UTUSAN

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.