H1N1 masih aktif

Kementerian Kesihatan akan memaklumkan kepada orang ramai sekiranya berlaku gelombang kedua wabak selesema babi atau influenza A (H1N1) di negara ini supaya tindakan sewajarnya dapat diambil bagi menangani penyakit tersebut.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, kematian seorang ibu dan anaknya yang baru melahirkan anak di Hospital Melaka kelmarin akibat H1N1 bukan bermakna gelombang kedua telah kembali melanda.

Namun tegasnya, penyakit tersebut masih aktif dengan 80 orang telah meninggal dunia dan sebanyak 12,715 orang telah dikesan positif dijangkiti virus itu sehingga semalam.

"Wabak itu masih aktif dan sehingga semalam tiga kes H1NI telah diterima daripada makmal iaitu masing-masing satu daripada Hospital Umum Sarawak, Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru dan Hospital Melaka,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas melancarkan kempen 'Life is Precious' 1Malaysia 1Jiwa 1Cinta di Hospital Kuala Lumpur di sini hari ini.

Selain itu, katanya, satu kejadian berkelompok Simptom Penyakit Serupa Influenza (ILI) telah dikesan di sebuah sekolah kebangsaan di Jasin, Melaka bermula 2 April yang melibatkan 24 pelajar.

"Bahan uji simptom ILI itu telah diambil 2 April lalu dan dihantar ke makmal Sungai Buloh tetapi keputusan masih belum diterima sehingga hari ini," katanya.

Beliau menambah, sebanyak 92 pesakit baru dengan simptom ILI telah dimasukkan ke hospital, sementara 42 kes telah dibenarkan keluar.

Menurutnya, sebanyak 401 kes ILI masih menerima rawatan di 46 hospital kerajaan dan tiga hospital swasta di seluruh negara.

Daripada jumlah itu, jelasnya, 26 pesakit atau 6.5 peratus disahkan dijangkiti H1N1 sementara lima kes dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan dua kes di Wilayah Persekutuan, dua di Selangor dan satu di Kelantan.

Beliau mengingatkan orang ramai supaya mengambil langkah berjaga-jaga dan segera mendapatkan rawatan sekiranya demam berterusan, manakala pesakit berisiko tinggi perlu mengelak berada di tempat keramaian.

"Ibu mengandung dan kanak-kanak merupakan golongan yang senang dijangkiti virus selesema babi itu, justeru semua pihak perlu mengambil langkah berjaga-jaga," ujarnya.

Rosnah juga menasihati orang ramai terhadap gejala denggi yang mencatat jumlah kematian tinggi dan menyeru penduduk di kawasan padat membersihkan kawasan perumahan mereka dengan melakukan kerja gotong-royong.

- UTUSAN

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.