Orang ramai jangan tunggu saat akhir bayar saman ekor

Orang ramai diingatkan tidak menunggu pada saat akhir untuk menjelaskan saman ekor walaupun kerajaan menarik balik tindakan menyenarai hitam pesalah trafik sehingga 28 Februari depan bagi membolehkan mereka memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu.

Ini kerana, sepanjang satu tahun tempoh penangguhan itu tiada sebarang mata demerit mengikut Sistem Merit Kesalahan Jalan Raya (KEJARA) akan dicaj kepada pesalah trafik malah mereka dibenarkan membuat pembayaran secara ansuran.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan, berkata pesalah trafik perlu lebih peka dengan perkara ini dan jangan melengahkan proses pembayaran.

“Saya ingatkan jangan terlalu gembira dengan pengumuman itu. Saman tetap perlu dibayar. Mulai 1 Mac 2011 mereka yang tidak membuat pembayaran akan disenarai hitam sekali lagi malah mereka juga dilarang membuat bayaran secara berkala.

“Gunakan kesempatan ini untuk menjelaskan hutang saman, bayaran secara ansuran juga diterima bagi mengelakkan bebanan,” katanya pada sidang media di Hentian Bas Sementara Bukit Jalil di sini, semalam.

Dalam perkembangan lain, Solah berkata, JPJ akan bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk berkawal di 202 jalan persekutuan sempena Ops
Sikap Aidilfitri ini.

- BERITA HARIAN

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.