Peranan GH dalam tubuh

Encik Kamal ialah seorang lelaki yang tegap dan cergas. Beliau berusia dalam lingkungan 57 tahun. Sewaktu masih muda (dalam usia 20-an), beliau terkenal sebagai seorang yang aktif bersukan dan sikapnya yang kekal cergas berterusan sehinggalah ke usia sekarang.

Encik Kamal seorang yang tenang dan sangat rasional. Personalitinya sangat disukai oleh orang di sekelilingnya. Sejak zaman persekolahan dan universiti beliau merupakan antara ketua pelajar yang disukai ramai lantaran sikapnya yang bertanggungjawab dalam memimpin sebarang tugas. Encik Kamal mementingkan ketepatan dan merupakan seorang yang rajin. Setiap tugas yang dipikul pasti akan dilaksanakan sehingga berjaya.

Tidak hairanlah beliau memegang jawatan yang tinggi dan dihormati ramai.

Walaubagaimanapun, sejak akhir-akhir ini beliau merasa tenaga dan ketenangan hatinya seolah olah tergugat. Dengan tidak semena-mena beliau merasa tidak tenang. Hatinya sering berdebar-debar. Jika dulu beliau mampu menghabiskan masa berjam-jam melakukan tugasnya di pejabat namun kini beliau kurang dapat menumpukan perhatian kepada tugas itu. Sebaliknya daya tumpuannya telah terjejas. Beliau cuba mengawalnya dan menganggap apa yang dihadapinya adalah kerana tekanan bekerja. Baru-baru ini beliau bertemu sahabatnya yang merupakan seorang doktor dan sahabatnya mengesyorkan agar beliau mengurangkan stres dalam kehidupannya. Bagi Kamal pula hidupnya begitu tenang tanpa sebarang stres namun demi memperbaiki taraf kesihatannya beliau menurut juga cadangan sahabatnya.

Beliau cuba mengurangkan stres yang dihadapi dengan bermain golf dan aktiviti lain yang sesuai bagi usianya namun keadaan yang rasai tetap tidak berubah. Hatinya tidak tenang. Tidurnya juga tidak lena. Untuk bangun dari tidur pada awal pagi dia mula berasa sukar. Seperti kehabisan tenaga .

Penampilan fizikalnya juga sudah mula berubah. Apabila memandang cermin dia berasa seperti orang asing. Wajahnya terlalu kendur .Pipinya mula cengkung dan matanya mula mengendur. Bibirnya juga mengecut. Dia makin kehilangan dirinya. Di manakah jejaka muda yang tegap dan gagah pada suatu masa dahulu?

Dia teringat kembali tidak lama dahulu otot-otot nya tegap dan berketul-ketul dek kerana kesabarannya bekerja keras di pusat senaman. Dia sering berjogging dan mengangkat berat. Namun segala kerja kerasnya telah hilang begitu saja. Otot-otot sasa mula digantikan dengan sel sel lemak yang lembik dan menggelebeh sekali. Dia risau melihat perutnya yang mula gendut dan berlemak. Puas dia cuba menjaga pemakanannya namun tetap tidak berhasil.

Sebenarnya gejala-gejala yang dialami oleh Encik Kamal mungkin disebabkan oleh kekurangan growth hormone (Gh) yang dialaminya. Hal ini boleh dibuktikan dengan ujian pengesanan aktiviti Gh dalam darah kita. Di makmal dua ujian boleh dibuat bagi memeriksa paras Gh iaitu GH assay dan IGF1 assay.

IGFi merupakan molekul yang dihasilkan oleh hati kita. Ia saling bertindak dengan Gh bagi menjalankan fungsinya. IGF 1 merupakan kaedah mengesan aktiviti Gh yang baik.

Dewasa ini kebanyakan makmal mempunyai khidmat bagi mengesan pelbagai paras hormon dalam darah dan ia nya menjadi semakin penting apabila kadar populasi warga emas semakin bertambah.

Gh merupakan hormon yang dihasilkan oleh kalenjar pineal di otak kita. Kegunaannya ialah untuk tumbesaran. Sewaktu di dalam perut ibu sehinggalah membesar menjadi dewasa gh berperanan merangsang tumbesaran sel-sel dalam tubuh. Bagi orang dewasa pula ia berperanan memperbaiki sel-sel dan membentuk otot yang kuat. Ia juga menghalang pembentukan lemak dalam badan.

Pada usia 30-an jumlah gh yang dirembeskan oleh seseorang akan berkurangan. Pemeriksaan darah menunjukkan ia berkurangan dengan banyak sehinggalah usia lima puluhan kekurangan ketara akan berlaku. Kekurangan yang ketara itu menyebabkan masalah keletihan menjadi lebih serius.

Peranan Gh:

Menjaga organ seperti saiz otak, kulit, rambut, otot, tulang dan organ dalam tubuh kita. Seseorang yang mempunyai masalah dalam penghasilan Gh akan menjadi seperti orang kerdil, saiz badan kecil dan pendek sahaja. Kekurangan hormon ini membuatkan kesan penuaan begitu cepat sekali berlaku.

Simptom kekurangan gh akibat penuaan:

- Rambut menjadi tipis.

- Wajah pipi menjadi kendur dan kulit pada mata menjadi kendur bibir tampak nipis tulang hidung dan tulang rahang menjadi nipis membuatkan wajah tampak layu.

- Leher kulit menggeleber pada leher.

- Tangan semakin halus dan meruncing .Kuku kelihatan jaluran putih. Tapak tangan kelihatan lebih rata disebabkan pengecutan otot-otot pada tapak tangan.

- Berasa kurang sihat meski pun tidak ada apa apa masalah.

- Keyakinan diri merosot.

- Kurang efisien dalam menjalani tugasan harian terutamanya yang memerlukan multiple tasking.

- Kurang kawalan diri. Berbicara dengan kasar dan mudah panik. Mudah berasa tertekan apabila menghadapi sesuatu peristiwa.

- Memerlukan tidur yang lebih banyak dari biasa dan mudah letih jika kurang tidur.

- Mudah menjadi gemuk biarpun mengamalkan diet yang ketat.

- Mudah berasa sejuk.

- Bagi lelaki ramai yang mengalami masalah seksual.

- Selera kepada daging dan protein hilang disebabkan anabolic yang rendah.

- Risiko penyakit yang mudah di perolehi ialah masalah jantung dan darah tinggi, peningkatan dalam kadar kolestrol dalam darah, kegemukan, kencing manis type 2.

Selepas rawatan

Selepas rawatan pesakit akan merasa dirinya berasa lebih tenang. Ini adalah kerana GH mempunyai pengaruh yang besar ke atas system parasimpatetik tubuh iaitu saraf-saraf yang memberi kesan tenang kepada tubuh kita.

Teknik gaya hidup yang boleh membantu meningkatkan kandungan Gh. Mengambil kalori yang mencukupi bagi tubuh kita, diet yang terlalu ketat bertahun-tahun menjadikan seseorang terlalu kurus dan cepat tua. Diet mestilah mengandungi daging, telur dan ikan.

Elakkan pengambilan alkohol, makanan bercuka dan kafein. Elakkan makanan manis bergula dan makanan berasaskan tenusu. Jangan merokok dan mengambil sebarang dadah yang mengkhayalkan. Pastikan tidur mencukupi dan akhir sekali jangan stres.

Apabila kita mengecapi kadar kemajuan dalam bidang perubatan yang tinggi dan jangka hayat kehidupan yang lebih panjang, kita perlulah juga menjaga kesihatan agar produktif dan tidak bergantung kepada sesiapa pun untuk menjalani kehidupan di usia tua.

- MINGGUAN MALAYSIA

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.