Memori Booster - Kad ingatan ulang kaji


Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bakal menjelang tidak lama lagi. Kepada ibu bapa dan para pelajar, sekarang adalah masa yang paling penting untuk mengulang kaji pelajaran sebaik mungkin.

Namun, pembelajaran perlu dilakukan dengan cara yang paling berkesan, pantas dan cekap.

Sehubungan itu, Oxford Fajar Sdn. Bhd. memperkenalkan Memory Booster iaitu satu kaedah pembelajaran yang terbukti berkesan untuk mempelajari konsep.

Ia direka untuk mempertingkatkan kecekapan mengulang kaji pelajaran, menghafal dan mengingatkan semula fakta-fakta serta segala informasi untuk penyediaan peperiksaan.

Memory Booster merangkumi satu set kad pelajaran yang mencakupi konsep dan tajuk utama sukatan pelajaran tingkatan empat dan lima di bawah Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM), untuk membantu pelajar dalam persediaan menghadapi SPM.

Ia ditulis dengan cara yang unik manakala informasi dan fakta dipersembahkan dalam susun atur yang pelbagai seperti penggunaan ilustrasi, gambar rajah, carta jadual dan lain-lain.

Kaedah persembahan yang pelbagai itu bukan sekadar menarik perhatian dan minat pelajar, malah ia juga membantu pelajar menyerap fakta-fakta mudah dalam ingatan.

Kelebihan itu dicapai dengan memecahkan fakta kepada butiran-butiran kecil yang mudah dihafal iaitu satu konsep pembelajaran hasil daripada penyelidikan ke atas otak manusia yang mendapati bahawa otak kiri manusia lebih cenderung kepada butiran fakta dalam kuantiti yang kecil.

Kesemua unsur tersebut digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan daya ingatan terhadap informasi yang telah dipelajari apabila ia diperlukan dan semasa peperiksaan.

Berdasarkan pengalaman pemegang rekod Kejohanan Asia Memory dan pengasas Malaysia Mental Literacy Games (Mentalite), Lim Teck Hoe, ia merupakan teknik paling ringkas dan terbukti berkesan.

"Otak kita boleh dilatih untuk belajar apa sahaja yang kita mahu. Kunci kejayaan terletak dalam memahami bagaimana otak kita berfungsi dan cara pembelajaran yang cerdik untuk memaksimumkan potensi otak kita," jelas Teck Hoe.

Pembelajaran optimum

Beliau yang berpengalaman lebih sedekad melatih dan berkongsi kaedah pembelajaran yang boleh membantu pelajar memaksimumkan fungsi otak untuk belajar.

Isi kandungan Memori Booster direka untuk pembelajaran optimum dan daya penyerapan fakta yang pantas. Malah, corak dan pembungkusannya juga direka khas untuk menggalakkan pembelajaran yang efektif dan efisien.

Kad pelajaran minimum yang bercetak di kedua-dua belah serta saiznya sebesar tapak tangan membolehkan ia senang dibawa dan dimasukkan ke dalam kocek.

"Saya memang menggalakkan para pelajar membawa kad pelajaran atau nota pendek di mana saja. Ia boleh digunakan pada bila-bila masa seperti waktu menunggu bas, ketika beratur di kantin atau sewaktu menunggu kelas yang seterusnya," tambah beliau.

Sejajar dengan pelancaran Memory Booster, Oxford Fajar juga bekerjasama dengan Teck Hoe untuk berkongsi tip-tip ulang kaji dengan para pelajar.

Tip terpilih itu boleh didapati di laman web penerbit manakala Teck Hoe pula akan memberi ceramah di beberapa buah sekolah sempena satu pertandingan yang dijalankan.

Penuntut tingkatan empat dan lima turut berpeluang memenangi Memory Booster dengan cabutan pemenang setiap dua minggu sekali. Sekolah yang menghantar borang peraduan yang terbanyak pula berpeluang untuk memenangi sesi latihan untuk pelajar bersama Teck Hoe.

Memory Booster boleh didapati di kedai buku terkemuka seluruh negara pada harga jualan yang berpatutan iaitu RM18 setiap satu. Ia menawarkan sesi ulang kaji untuk mata pelajaran Biologi, Sains dan Sejarah.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.oxfordfajar.com.my

- KOSMO!

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.