Perkhidmatan awam lantik 50,756 pekerja baru

Seramai 50,756 orang dilantik ke pelbagai jawatan di dalam perkhidmatan awam sepanjang tahun lalu, kata Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Tan Sri Jamaluddin Ahmad Damanhuri.

Beliau berkata semua mereka merupakan sebahagian daripada 1.5 juta calon yang mengemukakan permohonan secara dalam talian kepada SPA untuk menyertai perkhidmatan awam, tahun lalu.

"Bagi tahun ini, sejak Januari sehingga 1 Okt lepas, seramai 934,680 calon telah mengemukakan permohonan kepada SPA," katanya kepada pemberita selepas merasmikan pusat temu duga SPA cawangan Johor Baharu, di Menara Ansar, di Johor Baharu, hari ini.

Jamaluddin berkata mengikut rekod, seramai 26,641 calon di kalangan anak-anak Johor ditemu duga sejak Januari lepas sehingga awal bulan ini dengan 4,551 calon daripadanya kini dilantik ke dalam perkhidmatan awam.

Bagi tahun lalu, beliau berkata seramai 56,835 calon di kalangan anak-anak Johor ditemu duga dengan 6,332 daripadanya dilantik ke dalam perkhidmatan awam.

Mengulas mengenai penubuhan pusat temu duga itu, Jamaluddin berkata SPA sebelum ini terpaksa mendapatkan kerjasama daripada beberapa Jabatan Persekutuan dan Jabatan Negeri untuk menjalankan urusan temu duga.

"SPA memahami masalah yang dihadapi oleh jabatan dan agensi persekutuan dan negeri untuk menyediakan bilik temu duga yang sesuai terutama apabila urusan temu duga diadakan dengan kerap.

"Adalah menjadi hasrat SPA untuk memberikan khidmat terbaik dengan menjadikan pusat temu duga ini sebagai pusat sehenti untuk menyalurkan maklumat kepada pelanggan seperti Hari Bersama Pelanggan, ceramah kerjaya untuk pelajar sekolah, institusi pengajian tinggi dan pertubuhan," katanya.

Pusat temu duga itu menurut Jamaluddin, mampu menampung 80 hingga 160 calon dalam satu masa dengan memiliki tiga bilik temu duga, sebuah bilik pemeriksaan fizikal, ruang menunggu calon dan kemudahan komputer berinternet.

- BERNAMA

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.