Ramai masih keliru 31 Ogos dengan 16 September

Oleh Azrone Sabatin

APAKAH negara harus terus menyambut dua hari kebangsaan? Menurut pengkaji sejarah di Sabah perkara itu tidak harus berterusan berikutan 31 Ogos juga ialah hari kemerdekaan negeri di bawah bayu itu.

Bekas Pengarang ruangan bahasa Melayu, akhbar Sabah Times, Datuk Jamdin Buyong, berkata pengisytiharan kemerdekaan Sabah masih segar dalam ingatannya kerana beliau terbabit secara langsung membuat liputan dan menyunting berita peristiwa bersejarah itu.

Pengkaji sejarah tempatan itu yang juga bekas Pengarah Jabatan Muzium Sabah berkata, Borneo Utara (sekarang Sabah) turut mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1963, sekali gus bercanggah dengan pandangan beberapa ahli sejarah kononnya, Sabah merdeka ‘menerusi’ Malaysia.

Beliau berkata sebenarnya pada 31 Ogos 1963, Gabenor Koloni, Sir William Goode menamatkan era kolonial Syarikat Berpiagam Borneo Utara British dengan mengisytiharkan Borneo Utara membentuk kerajaan sendiri pada tarikh berkenaan.

“Pengisytiharan rasmi kemerdekaan Sabah hanya dibuat pada 16 September 1963 di Padang Merdeka, Jesselton (sekarang Kota Kinabalu) oleh Ketua Menteri Sabah ketika itu, Tun Mohd Fuad Stephens,” katanya.

Beliau berkata, majlis bersejarah itu disaksikan Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein dan Bapa Kemerdekaan Sabah yang juga Yang di-Pertua Negeri Sabah ketika itu, Allahyarham Tun Datu Mustapha Datu Harun.

“Fakta ini harus diperjelaskan dan ia juga sejajar dengan gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

“Ketika ini sambutan Hari Kemerdekaan (31 Ogos) dan Hari Malaysia (16 September) dijadikan isu oleh pihak tertentu yang kononnya Malaysia mempunyai dua hari kebangsaan,” katanya yang juga bekas Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) dan Jabatan Cetak Kerajaan Sabah.

Jika hakikat Sabah merdeka pada 31 Ogos diterima, dan Sarawak juga tidak mempunyai masalah terhadap isu berkenaan tidak ada sebab negara tidak boleh menyambut hari kebangsaan pada satu tarikh iaitu 31 Ogos.

Sementara itu, Persatuan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah Bumiputera Sabah (P4SBS) turut berpendapat Hari Kebangsaan sepatutnya hanya disambut pada tanggal 31 Ogos dan tidak perlu ada dua Hari Kebangsaan seperti berlaku sekarang.

Hamid Abdul Rahmat berkata, walaupun pada 1957 Sabah dan Sarawak tidak terbabit dalam pengisytiharan kemerdekaan di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur, namun selepas itu kedua-dua negeri bersama-sama membentuk Malaysia.

“Ini bermakna, tanggal 16 September yang diisytiharkan Hari Malaysia ialah kesinambungan pengisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957.

“Sekiranya ketika itu (1957) Tanah Melayu atau Malaya tidak merdeka maka belum tentu juga Sabah dan Sarawak akan bersama membentuk Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963. Justeru tanggal 16 September hanya pengisian Hari Kemerdekaan,” katanya.

Seorang penduduk Sepanggar, Kota Kinabalu, Rahman Musa, 56, menyuarakan kekecewaannya kerana masih ada rakyat negara ini yang tersasul dengan bertanya orang Sabah atau Sarawak yang datang ke Semenanjung, dengan soalan, “bila sampai Malaysia?” menyebabkan rakyat dua negeri terbabit berkecil hati.

Katanya, anehnya perkataan itu kadang kala terpacul daripada mulut golongan profesional seperti doktor dan pensyarah. Kalau orang kampung di pedalaman yang bertanya soalan itu tidak mengapa kerana mereka tidak tahu apa-apa mengenai sejarah.

“Malah masih ada rakyat Semenanjung yang menggunakan istilah ‘seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak’ yang jelas tidak menepati gagasan 1Malaysia.
Istilah itu seolah-olah menggambarkan ada dua Malaysia,” katanya.

Kuasa penjajah bertapak di Borneo Utara pada 1761 apabila pegawai Syarikat Hindia Timur Inggeris di Madras, Alexander Dalrymple, mendarat di Pulau Balambangan, Kudat selepas dibenarkan Sultan Sulu dan 120 tahun kemudian, British secara rasmi menakluki negeri kaya dengan hasil minyak, pertanian, perikanan dan pelancongan itu.

- BERITA HARIAN

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.