LHDN kenakan penalti jika gagal hantar borang

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan mengenakan penalti antara 20 peratus dan 35 peratus terhadap pembayar cukai yang lewat atau gagal mematuhi penghantaran Borang Nyata Cukai Pendapatan (BNCP).

Ketua Pegawai Eksekutif LHDN, Datuk Dr Mohd Shukor Mahfar, berkata penalti itu akan dilakukan mengikut tempoh kelewatan penghantaran BNCP, antara 12 bulan dan 36 bulan dan arahan berhubungan tindakan mengenakan penalti itu mula berkuatkuasa pada 1 Jun lalu.

“Jumlah penalti yang akan dikenakan tidak melebihi tiga kali ganda cukai yang dikenakan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.
Mohd Shukor berkata, LHDN memandang serius kesalahan pembayar cukai apabila lewat atau gagal mengemukakan BNCP mengikut tempoh ditetapkan.

Tindakan itu akan dikenakan di bawah Subseksyen 112(3) Akta Cukai Pendapatan (ACP) 1967 melalui arahan terbaru, yang menjadi juga pembaikan kepada arahan sebelum ini untuk menghasilkan peningkatan dalam pematuhan penghantaran BNCP mengikut tempoh.

– BERNAMA

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.