Mansuh PPSMI: Keputusan Dibuat Berdasarkan Masalah Murid & Guru

Keputusan kerajaan untuk memansuhkan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dibuat selepas mengenal pasti terdapat murid-murid yang masih sukar berkomunikasi dalam bahasa tersebut sejak program itu diperkenalkan enam tahun lalu.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, keputusan itu turut mengambil kira masalah guru-guru yang tidak menguasai bahasa Inggeris dengan baik sehingga menyukarkan proses pengajaran dan pembelajaran.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kerajaan tidak membuat keputusan dengan tergesa-gesa tetapi bertindak sedemikian selepas menyedari murid-murid di kawasan pedalaman jauh ketinggalan dalam kedua-dua subjek itu.

"Penguasaan bahasa Inggeris amat penting tetapi mengapa kanak-kanak di negara kita perlu mempelajarinya menerusi Sains dan Matematik.

"Selain mempelajari bahasa yang bukan dari bahasa ibunda mereka, kanak-kanak kita dibiarkan mengikuti pembelajaran kedua-dua subjek itu dalam bahasa Inggeris," katanya.

Menurut beliau, kajian yang dijalankan Kementerian Pelajaran menunjukkan hampir 60,000 guru kedua-dua subjek itu mempunyai daya penguasaan bahasa Inggeris yang lemah.

"Peratusan guru yang mampu berkomunikasi dengan baik amat mengecewakan. Mereka tiada latihan mencukupi untuk menghasilkan sesi pengajaran yang berkesan.

"Saya sendiri telah pergi ke sebuah sekolah untuk memantau guru-guru yang mengajar subjek tersebut. Namun apabila soalan diajukan, tiada murid-murid yang mengangkat tangan untuk menjawab soalan itu.

"Sebaik saja soalan diajukan dalam Bahasa Malaysia, kebanyakan murid mengangkat tangan untuk menjawab soalan itu," katanya ketika sesi dialog di Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Raja Melewar di Seremban, Sabtu.

Muhyiddin berkata, sesiapa saja tidak perlu beremosi apabila bercakap mengenai isu tersebut.

Katanya, beliau turut mempersoalkan mengapa sekolah kebangsaan diminta untuk mengajar kedua-dua subjek itu dalam bahasa Inggeris dan bukannya sekolah vernakular.

"Saya percaya kebanyakan ibu bapa mahu subjek berkenaan diajar dalam bahasa Malaysia jika mereka diberi peluang," katanya.

Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan Malaysia (Page) dan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) telah menyerahkan referendum untuk menentukan perkara ini.

Muhyiddin berkata, jika kerajaan menetapkan kedua-dua subjek itu supaya diajar dalam bahasa Inggeris di peringkat sekolah rendah, murid-murid tidak akan memahami subjek tersebut dalam Bahasa Malaysia.

"Generasi pada masa hadapan akan menyalahkan saya kerana tidak mengutamakan Bahasa Malaysia.

"Jika Jepun, Jerman dan China yang mempelajari Sains dan Matematik dalam bahasa ibunda mereka, saya percaya Malaysia juga boleh cemerlang dalam pelbagai bidang," katanya.

- MSTAR

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.