RIM komited untuk terus pasarkan PlayBook


MONTREAL, Kanada - Pembuat telefon pintar BlackBerry, Research In Motion (RIM) menafikan satu laporan kelmarin bahawa ia akan menamatkan pengeluaran komputer tablet PlayBook keluarannya.

Sementara itu, peruncit-peruncit utama di Amerika Syarikat (AS) bertindak memotong harga PlayBook hingga AS$200 (RM638). Langkah itu dibuat sehari selepas Amazon memperkenalkan tablet dikenali sebagai Kindle Fire yang dijual pada harga lebih murah iaitu $199 (RM634).

RIM menegaskan komitmennya untuk terus menghasilkan PlayBook selepas seorang penganalisis, John Vihn mendakwa syarikat dari Kanada itu telah menghentikan pengeluaran komputer tablet berkenaan.

"Sebarang berita bahawa pengeluaran BlackBerry PlayBook dihentikan adalah spekulasi semata-mata. RIM kekal komited dalam pasaran komputer tablet menerusi PlayBook," jelas satu kenyataan daripada RIM.

Jualan PlayBook tidak memberangsangkan sejak ia diperkenalkan ke dalam pasaran pada pertengahan April lalu. Ia dijual pada harga AS$499 (RM1,591) untuk model 16-gigabit (GB), manakala versi 32GB pula berharga AS$599 (RM1,910) dan AS$699 (RM2,229) untuk model 64GB. -

Dalam laporan perolehan suku terakhir kewangannya, RIM menyatakan telah menghantar sebanyak 200,000 unit Playbook. Para penganalisis meramal penghantaran itu bakal mencecah 700,000 unit.

- AFP

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.