Wanita digalak ambil peluang lakukan saringan barah payudara percuma - Kementerian Kesihatan

Kaum wanita di Malaysia hendaklah menggunakan sepenuhnya peluang perkhidmatan saringan barah payudara yang dilakukan secara percuma oleh pelbagai pertubuhan termasuk sektor swasta, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin pada Sabtu.

Beliau berkata mereka juga harus mempelajari teknik pemeriksaan payudara bagi membolehkan mereka mengambil tindakan sewajarnya jika mensyaki mempunyai simptom penyakit yang boleh membawa maut itu.

"Menurut statistik, 32 peratus pesakit di kalangan wanita adalah penghidap barah payudara, diikuti kolorektal (10 peratus), servik (8.4 peratus), ovari (6.5 peratus) dan paru-paru (5.4 peratus)," kata beliau semasa merasmikan kempen Amal Barah Payudara Softlan di sini.

Rosnah berkata kementerian menyarankan tiga langkah mudah bagi wanita untuk memantau kesihatan payudara mereka dengan melihat, merasai dan bertindak.

Katanya langkah melihat dan merasai boleh dilakukan dengan pemeriksaan sendiri iaitu belajar bagaimana mengenal pasti tanda-tanda permulaan kanser payu dara manakala bertindak dengan mengetahui apakah simptom barah itu dan tahu di mana hendak mendapatkan bantuan.

Mengenai kempen berkenaan, Rosnah memuji sumbangan pihak penganjur untuk meningkatkan kesedaran orang ramai akan kepentingan pengesanan awal barah payudara. Kempen itu dianjurkan bersama Colgate-Palmolive Sdn Bhd, Majlis Kanser Negara (MAKNA), Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCM) dan Persatuan Kebajikan Kanser Payudara (BCWA).

Sementara itu, Rosnah dalam satu acara berasingan meminta masyarakat memandang serius terhadap peratusan kes kematian akibat sakit jantung di negara ini.

"Statistik menunjukkan bahawa kematian akibat sakit jantung merupakan 25.4 peratus daripada jumlah kematian di hospital kerajaan tahun lepas meningkat daripada 16 peratus pada 2009," katanya ketika merasmikan seminar Promosi Jantungku, Kesihatanku anjuran Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) di sini.

Beliau berhadap menerusi penganjuran seminar itu pakar kesihatan jantung, pakat dietetik and kesihatan umum akan dapat memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai penyakit jantung termasuk kaedah perubatan dan rawatannya.

- BERNAMA

1 ulasan:

  1. salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul.. atau boleh ke blog sya: ubatkanserb17.blogspot.com

    BalasPadam

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.