PTPTN tak paksa penganggur

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak akan memaksa peminjam yang masih belum mendapat pekerjaan membuat pembayaran balik pinjaman mereka.
Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, kerajaan sentiasa berusaha meringankan bebanan pelajar termasuk membantu jika mereka belum mendapat pekerjaan.

“Kerajaan faham dengan kesukaran dihadapi pelajar. Jika mereka disenaraihitamkan, kita juga akan membantu jika mempunyai alasan munasabah, " katanya di Dewan Rakyat, semalam.

Beliau menjawab soalan Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang) mengenai pendirian kerajaan terhadap peminjam PTPTN yang masih belum mendapat pekerjaan.

Selain itu, katanya, kerajaan belum bercadang untuk meluaskan pinjaman pendidikan PTPTN kepada kursus profesional yang ditawarkan di institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) berikutan kekangan kewangan dihadapi agensi itu.

“Pada masa ini, PTPTN hanya memberi pinjaman kepada kursus profesional khususnya bidang perakaunan di 13 buah institusi pengajian tinggi awam (IPTA), " katanya.
Beliau menjawab soalan tambahan Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) yang ingin mengetahui sama ada kerajaan bercadang meminda dasar pemberian pinjaman PTPTN kepada kursus profesional yang ditawarkan di IPTS.

Menjawab soalan Matulidi Jusoh (BN-Dungun) mengenai pelajar yang ditawarkan yuran percuma, Saifuddin berkata, setakat ini IPTA setakat ini IPTA tidak menawarkannya terutama bagi pelajar Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD).

Bagaimanapun, katanya, kerajaan menawarkan penajaan untuk penuntut yang melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana dan PhD di IPTA dan IPT swasta terpilih di bawah program MyBrain15 dengan yuran pengajian dibiayai maksimum RM10,000 (Sarjana) dan RM24,000 bagi PhD.

“Sehingga 17 November lalu 5,481 orang diluluskan untuk program tajaan MyBrain15 bagi mengikuti program Ijazah Sarjana dan 1,201 orang untuk program PhD," katanya.

- BERITA HARIAN

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.