Rakyat Malaysia Antara Paling Ramai Melawat Amerika Syarikat

Seramai 44,000 rakyat Malaysia telah melakukan kunjungan ke Amerika Syarikat bagi tempoh Januari hingga Oktober tahun ini, sekali gus meletakkan Malaysia sebagai bilangan pelawat kedua tertinggi selepas China.

Konsul Besar di Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia, Timothy Scherer berkata jumlah kunjungan rakyat Malaysia ke negara itu telah meningkat 20 peratus berbanding tahun lepas.

"Situasi ini membuktikan kepada dunia bahawa tidak ada prasangka terhadap pelancong Malaysia khususnya orang Islam untuk melawat Amerika Syarikat," katanya pada ceramah berjudul "Travel USA-All You Need To Know" di Kelab Akhbar Kebangsaan (NPC) di sini.

Katanya, prosedur memohon visa bukan sesuatu yang rumit walaupun ada mitos mengenainya.

"Salah satu tanggapan berhubung sesi temubual yang mana orang percaya ia susah diperolehi.

"Sebenarnya sesi temubual itu singkat dan mudah seperti tujuan lawatan, tempat yang ingin dilawati dan sebagainya...ia perlu dijawab oleh pemohon dan menyakinkan pegawai yang bertugas," katanya.

Lebih-lebih lagi, tidak ada prosedur berbeza untuk memohon visa dan semua pemohon tanpa pegangan agama perlu mengikuti kriteria yang sama.

Scherer menegaskan Kedutaan Amerika Syarikat tidak mendiskriminasikan pelancong yang mempunyai nama Islam kerana nama keluarga adalah biasa dan mereka mempunyai pangkalan data sendiri untuk menentukan profil pemohon.

"Misalnya, ada 20,000 pelajar dari Arab Saudi yang menuntut di Amerika Syarikat," jelasnya.

Beliau juga berkata, tempoh sah visa juga menyebabkan peningkatan jumlah pelancong.

Biasanya tempoh yang diberikan adalah selama 10 tahun berbanding setahun oleh negara-negara lain.

-MSTAR

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.