RM520,000 Untuk Nombor Pendaftaran "WWW 1"


Kenderaan bernombor pendaftaran "WWW 1" mencatat rekod baru apabila menjadi kombinasi termahal yang pernah dijual di Malaysia dengan tawaran bidaan tertinggi yang pernah dicatatkan sebanyak RM520,000.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha dalam satu kenyataan berkata, jumlah itu melepasi rekod terdahulu "MCA 1" pada tahun 2010, yang dijual pada harga RM300,100.

"Siri "WWW" juga telah mencatat rekod sendiri, dengan 13 pembida yang berjaya membida dengan nilai lebih daripada RM100,000 dan tiga daripada mereka berjaya membida RM300,000 setiap satu," kata Kong.

Kong berkata jumlah bidaan yang diterima setakat ini adalah lebih daripada RM64 juta.

Beliau berkata bidaan yang berjaya untuk siri "WWW" dianggarkan meraih RM11.3 juta, 10 kali lebih tinggi berbanding kutipan yang diterima untuk siri yang lain.

"Bilangan tertinggi bidaan (dalam siri ini) ialah "WWW 333", yang menerima 84 bidaan," kata Kong.

Kong menjelaskan daripada 10,000 nombor dalam siri ini, 4,908 nombor telah diterima tawaran bidaannya, manakala baki 5,091 akan akan dijual kepada orang ramai.

Beliau berkata surat memaklumkan keputusan kepada pembida akan dihantar bermula 6 Jun.

Kementerian dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sebelum ini mengumumkan bahawa keputusan penuh tender akan diumumkan pada Khamis.

Di ibu pejabat JPJ Kuala Lumpur di Wangsa Maju, pembida yang berharap dapat menegtahui keputusan kecewa kerana keputusan tidak diletakkan di papan kenyataan.

Kong berkata keputusan penuh hanya akan dikeluarkan melalui portal JPJ (www.jpj.gov.my) pada hari Isnin kerana pihaknya memerlukan lebih banyak masa untuk meneliti 18,243 bidaan, jumlah besar yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Bidaan bermula pada 30 April dan berakhir pada 14 Mei.

- MSTAR

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.