10 Ogos 2012

50,000 pelajar politeknik diberi kelonggaran

PUTRAJAYA 7 Ogos - Sebanyak 50,000 lepasan sijil politeknik dan kolej komuniti dibenar Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) memulakan pengajian peringkat diploma mereka dari semester ketiga.

Ketua Pengarah Jabatan pengajian Politeknik (JPP) Mejar (K) Md. Nor Yusof berkata, dengan kemasukan secara "point of entry" itu, lulusan tidak perlu memulakan pengajian dari semester pertama sebagaimana biasa.

Mereka diberi kelonggaran itu mulai sesi Jun ini dan dilaksanakan hingga 2014, katanya kepada Bernama, di sini hari ini.

Langkah itu kata, beliau membolehkan pelajar mengikuti pengajian tahap diploma selama empat semester sahaja berbanding enam pada kebiasaannya.

Md. Nor berkata keputusan MQA itu adalah susulan permohonan khas JPP yang mahu memastikan kebajikan lulusan sijil politeknik dijaga. "Perubahan ini perlu dilakukan bagi memastikan graduan politeknik dapat memenuhi kehendak industri dan sesuai dengan keperluan pasaran kerja semasa," katanya.

Menerusi "point of entry", kredit peringkat sijil pelajar dipindahkan terus kepada peringkat diploma untuk bidang yang sama, sekali gus memendekkan masa pengajian pelajar terbabit.

Md Nor berkata, pihaknya telah mengeluarkan garis panduan pelaksanaannya kepada semua 30 politeknik di negara ini.

— BERNAMA

0 Comments:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Top Ad 728x90