28 Ogos 2012

Sumbangan wanita, kuasa beli dan cukai barangan

TIADA siapa dapat menafikan golongan wanita mempunyai kuasa atau pengaruh yang kuat dalam perkembangan ekonomi sesebuah keluarga, masyarakat dan negara. Maka, tidak hairanlah jika ada suami yang melantik isteri mereka sebagai 'Menteri Kewangan' dengan menyerahkan segala pendapatan untuk diuruskan perbelanjaan keluarga.

Ia bukan sahaja berlaku di dalam negara, mengikut statistik, wanita global keseluruhannya mengawal lebih RM70 trilion perbelanjaan pengguna dan dijangka akan meningkat kepada RM98 trilion pada lima tahun yang akan datang.

Kuasa mereka sebagai pengguna, pengeluar, pekerja, dan usahawan kini semakin mendapat perhatian perancang pemasaran produk kerana menurut kertas putih Ernst & Young, pendapatan mereka meningkat hampir dua kali ganda berbanding pertumbuhan keluaran dalam negara kasar gabungan China dan India.

Kertas itu juga menyatakan pendapatan global wanita dijangka meningkat daripada AS$13 trilion kepada AS$18 trilion dalam tempoh lima tahun akan datang.

Di Malaysia tidak terkecuali, kajian mendapati golongan wanita masih menjadi pembuat keputusan utama dalam membeli-belah untuk sesebuah keluarga dengan penguasaan kira-kira 63 peratus.

Bagaimanapun, setiap wanita mempunyai cara tersendiri ketika hendak berbelanja atau menguruskan kedudukan kewangan mereka.

Sebagai contoh, bagi Puan Salinah, seorang suri rumah sepenuh masa, beliau hanya membeli mengikut perancangan dan keperluan keluarga, manakala Cik Siti, seorang eksekutif muda menyatakan beliau kebiasaannya mudah lupa apabila mempunyai peluang berbelanja.

Puan Sharon pula berkata: "Saya mengira berapa banyak saya berbelanja di setiap kedai. Saya juga melihat perbezaan antara harga di pelbagai kedai."

Jika direnung kepada kenyataan wanita-wanita tadi, anda tentu mengetahui dalam kategori mana anda berada apabila dikaitkan dengan cara berbelanja.

Bagaimanapun, apa yang lebih penting ialah adakah anda mengetahui berapa banyak cukai yang anda telah bayar kepada kerajaan setiap kali membeli barangan atau mendapatkan perkhidmatan?

Pada umumnya, kebanyakan wanita begitu mengkagumi barang-barang yang mereka beli dan kemudiannya sibuk berkongsi dengan rakan-rakan tanpa menyedari berapa banyak cukai yang telah dibayar hasil pembelian barangan itu.

Jika membeli barangan, sudah tentu mereka telah membayar cukai jualan dan jika ke restoran atau spa kecantikan, maka cukai perkhidmatan pula yang akan dikenakan.

Maka di sini dapat dilihat bagaimana golongan wanita merupakan antara penyumbang utama kepada ekonomi negara, sama ada mereka yang berjimat cermat dengan sentiasa membuat perbandingan ketika hendak membeli sesuatu barangan atau mereka yang hanya gemar membeli-belah tanpa mengira berapa banyak dibelanjakan atau berapa banyak cukai dibayar.

Kuasa beli

Memandangkan golongan wanita mempunyai kuasa membeli yang besar, maka seharusnya juga mereka mengetahui bagaimana mereka boleh mendapatkan harga barangan yang lebih rendah jika skim cukai barangan sekarang diubah.

Penetapan harga barangan sudah tentu mengambil kira kos cukai yang terpaksa pengeluar tanggung seperti cukai jualan 10 peratus atau cukai perkhidmatan 6 peratus yang dikenakan dalam skim percukaian masa kini.

Apabila skim cukai baru diperkenalkan iaitu skim cukai barangan dan perkhidmatan (GST) atau VST (cukai nilai tambah) sekitar 4 peratus atau 5 peratus, sudah tentu ia akan disambut baik oleh golongan wanita kerana mereka dapat berbelanja lebih (kerana harga barangan lebih murah) dan menyumbang lebih (kerana pungutan cukai kerajaan meningkat).

Mereka juga tentu menyedari betapa pentingkan kutipan cukai untuk sesebuah kerajaan melaksanakan pelbagai projek pembangunan sama ada untuk pendidikan percuma di sekolah, pendidikan bersubsidi di institusi pengajian tinggi negara dan pusat-pusat didikan kanak-kanak.

Golongan tersebut juga tidak pernah terkecuali dalam agenda pembangunan negara, sama ada yang dilaksanakan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat secara khusus atau melalui pelbagai kementerian lain secara amnya.

Sebagai contoh, rancangan membina hospital khusus untuk wanita dan kanak-kanak, bantuan kepada ibu-ibu tunggal, pinjaman kredit mikro kepada wanita (dari TEKUN dan pelbagai agensi), pembangunan usahawan wanita dan sebagainya - sudah menjadi bukti cukup yang cukai dikutip oleh kerajaan telah dikembalikan untuk faedah bersama rakyat.

Peranan wanita dalam pembangunan ekonomi sesebuah negara sememangnya tidak dapat dinafikan dan golongan tersebut seharusnya berasa bangga dengan sumbangan mereka yang boleh ditingkatkan lagi jika sama-sama menyokong usaha kerajaan memperkenalkan skim cukai baru GST.

Bagaimanapun, mereka seharusnya meningkatkan kefahaman mengenai ilmu percukaian baru itu dahulu bagi memudahkan mereka menerangkan kepada keluarga atau rakan-rakan mengenai kelebihan skim cukai baru itu, berbanding skim cukai kepada barangan dan perkhidmatan masa kini.

Bagi kerajaan pula, kutipan cukai akan membolehkan kerajaan terus membangunkan negara dan juga menjamin generasi masa depan agar hidup mereka sentiasa terbela dan mendapat segala kemudahan asas kehidupan dengan baik.

- KOSMO!

0 Comments:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Top Ad 728x90