10 Februari 2013

BANTUAN LESEN 1MALAYSIA (BL1M)

BANTUAN LESEN 1 MALAYSIA (BL1M)  diilhamkan oleh SHEB (Sekretariat Hal Ehwal Bandar) pada awal tahun 2012 dan telah memulakan program perintisnya pada 6hb April 2012 dan tamat pada 6hb September 2012 di PEKAN , PAHANG bersama KELAB KAWAN.

Kajian SHEB mendapati dalam tempoh 10 tahun lebih 200,000 orang telah didapati bersalah memandu tanpa lesen. Angka ini dalam realiti lebih besar memandangkan masyarakat memandang remeh dalam konteks ini serta kurang kesedaran bahaya menunggang tanpa lesen. Oleh sebab itu BL1M diperkenalkan.

Bermatlamatkan untuk membantu golongan muda memiliki lesen motosikal yang sah disamping memupuk kesedaran mengenai undang-undang jalan raya dan membina budaya serta etika pemanduan berhemah, produk BL1M adalah bukti pendekatan politik khidmat bakti Pemuda BN melalui SHEB (Sekretariat Hal Ehwal Bandar)  di dalam menyelami dan menyelesaikan permasalahan anak-anak muda.

Ini adalah suatu produk yang relevan dengan keperluan anak muda dan masyarakat memandangkan lebih 200,000 penunggang motorsikal tidak mempunyai lesen manakan 70 peratus kes kemalangan pula melibatkan kenderaan motorsikal

Disamping itu, peserta program BL1M ini juga akan menikmati penjimatan tunai melalui diskaun hampir 50 peratus berbanding kadar purata yuran lesen B2 di pasaran yang dianggarkan sekitar RM380.

MENGENAI BL1M

Hanya untuk Lesen B2 tunggal.
   
Disasarkan kepada 500,000 warganegara Malaysia
   
Terbuka kepada rakyat yang tidak mempunyai sebarang lesen memandu dari umur 17-40 tahun

Dijalankan di semua kawasan parlimen seluruh negara.

•     Peserta akan menjalani kursus yg telah ditetapkan oleh JPJ. Tiada jalan pintas.
•     Akan berjalan serentak setelah dirasmikan
•     Berpeluang menduduki ujian berkomputer bahagian 1 sehingga 3 kali

Permohonan boleh dibuat di : http://bl1m.my/

0 Comments:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.