10 Februari 2013

Pesta pelik manusia di seluruh duniaWujudnya masyarakat di dunia yang pelbagai bangsa melahirkan bermacam-macam ragam hidup serta budaya berbeza.

Bukan sekadar budaya, tetapi ada perayaan pelik yang masih dipraktikkan walaupun ia mencabar batas sensitiviti, menakutkan dan tidak terjangkau dek fikiran manusia normal.

Walaupun Sepanyol dianggap negeri maju namun ada sejumlah masyarakat di negara Kesatuan Eropah itu sanggup melompat di atas bayi baru lahir hanya kerana mahu menghalau jembalang.

Perayaan kuno itu masih diamalkan oleh penduduk kampung di Castrillo, Sepanyol sehingga kini.

Cuma peliknya, lelaki dewasa berpakaian menakutkan seperti syaitan akan melompat melepasi empat hingga lima orang bayi yang baru dilahirkan.

Amalan pelik ini dijalankan sejak 1620 di perkampungan ini bertujuan memastikan setiap bayi itu selamat, sihat serta melindungi mereka daripada semangat jahat.

Di Korea Selatan pula, Perayaan Lumpur Boryeong berlangsung di bandar Boryeong yang terletak kira-kira 200 kilometer dari bandar Seoul.

Pesta tujuh hari ini berlangsung di sebuah pantai yang berlumpur pada bulan Jun atau Julai setiap tahun.

Lumpur di kawasan itu didakwa kaya dengan mineral selain boleh mengubati penyakit kulit.

Festival ini cukup popular di Korea Selatan sejak tahun 1998 dengan kehadiran lebih 1 juta orang termasuk pelancong asing.

Kalangan pelancong asing akan berasa teruja kerana dapat menikmati keseronokan bermain lumpur.

Aktiviti yang diadakan seperti mandi tab bersaiz besar yang mengandungi lumpur, gusti lumpur, meluncur dalam lumpur, latihan ketenteraan lumpur dan penjara lumpur.

Di Jepun, penduduk negara Matahari Terbit itu juga tidak kurang sisi eksentriknya. Hadaki Matsuri (Pesta Bogel) diadakan setiap tahun untuk lelaki negara itu membuang dosa.

Tetapi, mereka bukan telanjang bulat cuma wajib memakai pakaian tradisional Jepun seperti cawat.

Tradisi yang diadakan di beberapa daerah di Jepun ini bermula sejak 1,600 tahun yang lalu.

Aktiviti yang menyusahkan dan membuang masa ini bukan sekadar melibatkan manusia dan bayi tetapi juga haiwan.

Ironi, Turki tidak pernah melahirkan bakat-bakat besar dalam sukan gusti tetapi popular dengan sukan gusti unta.

Gusti unta

Dikenali sebagai Kejohanan Gusti Unta, acara tahunan tersebut selalunya dimulakan pada Ahad ketiga dalam bulan Januari di Selcuk, wilayah Aegean.

Acara itu merupakan tradisi yang dimulakan sejak 2,400 tahun dahulu oleh puak-puak yang tinggal di Turki.

Secara umumnya, gusti unta melibatkan perlawanan antara dua ekor unta jantan jenis Tulu, yang dilagakan untuk merebut seekor unta betina.

Peraturan gusti unta sangat mudah. Sekiranya seekor daripada unta jantan berkenaan berundur, jatuh atau 'menjerit seolah-olah mengaku kalah,' maka unta terbabit diisytiharkan sebagai tewas.

Tangkap keju

Kira-kira 1,200 ekor unta akan menyertai pertandingan berkenaan setiap tahun.

Berlainan pula halnya di Thailand. Jika di Malaysia monyet dianggap haiwan perosak tetapi penduduk Thailand menganggap ia bak seorang raja kerana akan dijamu makanan mewah termasuklah buah-buahan segar.

Berlangsung di kawasan Lopburi setiap tahun lebih 2,000 ekor monyet disaji dengan makanan lazat.

Menariknya semua monyet sentiasa menunggu saat festival ini dijalankan kerana kepercayaan penduduk daerah itu haiwan tersebut membawa tuah dan rezeki.

Pesta ini diadakan setiap tahun di Thailand pada bulan November untuk mempromosikan sektor pelancongan.

Selain itu, monyet Lopburi berkeliaran bebas tanpa sebarang gangguan.

Jika wanita menganggap avokado boleh meremajakan wajah, tetapi lelaki Sepanyol memusnahkan beratus-ratus tan buah tomato tanpa alasan munasabah dalam Pesta Tomato atau Latomatino di Bunol, Valencia.

Para peserta diwajibkan untuk menghancurkan buah itu sebelum dibaling atau dilumur kepada individu lain.

Bukan sahaja tomato, keju juga menjadi sasaran untuk dibazirkan.

Pesta keju di Britain yang bermula sejak 200 tahun lampau diadakan di Bukit Cooper di wilayah Gloucester, Britain.

Menariknya, peserta akan berlari menuruni bukit yang dipenuhi selut serta rumput untuk menangkap keju berbentuk roda yang dilepaskan dari atas bukit.

Namun, aktiviti ini bukan mudah kerana keju yang dilepaskan itu boleh bergerak sehingga 70 kilometer sejam sehingga mengakibatkan ramai peserta yang tercedera.

Apa pun, Pesta Air atau Songkran di Thailand merupakan pesta yang sentiasa dinanti-nantikan bukan sahaja oleh masyarakat tempatan tetapi juga pelancong asing.

Air akan dicurahkan kepada sesiapa sahaja sewaktu pesta yang berlangsung pada musim panas.

Pesta tahunan tiga hari pada pertengahan April itu akan melibatkan seluruh penduduk Thailand dan setiap individu harus bersiap sedia untuk basah kuyup sepanjang hari.

Malah ada yang sanggup meronda menggunakan kenderaan keliling bandar bagi mencari mangsa untuk disimbahkan air.

Sumber : KOSMO!
 

0 Comments:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.