Sumber Maklumat Terkini

6 Mac 2013

Pengundi pos boleh kemuka borang 1A bermula hari pembubaran parlimen

Pemilih berdaftar termasuk petugas media yang layak memohon untuk mengundi melalui pos boleh mengemukakan permohonan mereka bermula pada tarikh pembubaran Dewan Rakyat sehingga hari kedua selepas hari penamaan calon.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar, berkata petugas media yang bertugas di luar kawasan bahagian pilihan raya pada hari mengundi sudah boleh memuat turun dan mengisi Borang 1A untuk memohon mengundi melalui pos.

"Mereka yang sudah mengetahui akan bertugas di luar kawasan sudah boleh isi Borang 1A. Selepas ditandatangani dan disahkan majikan, kemukakan permohonan melalui faks, e-mel atau serahkan sendiri kepada pegawai pengurus (RO) pilihan raya di kawasan dia mendaftar sebagai pengundi untuk diproses," katanya dalam temu bual dengan Bernama.

Beliau berkata, RO akan memberi jawapan permohonan mengundi secara pos menerusi faks atau e-mel pemohon dan setelah disemak dan diluluskan, nama pemohon akan dikeluarkan daripada senarai daftar pemilih biasa.

Katanya, Sampul Keutamaan yang mengandungi kertas undi pos dan sampul berkaitan akan dihantar kepada petugas media mengikut alamat surat-menyurat yang dikemukakan pada borang permohonan.

Wan Ahmad berkata, Sampul Keutamaan itu juga boleh diambil sendiri oleh petugas media.

"Jika guna alamat majikan, Sampul Keutamaan akan dihantar kepada majikan dan petugas perlu berurusan dengan majikan atau pegawai bertanggungjawab untuk dapatkan Sampul Keutamaan itu dan mengundi," katanya.

Beliau menjelaskan Sampul Keutamaan mengandungi dua sampul kertas undi iaitu satu sampul kerusi parlimen dan satu sampul kerusi dewan undangan negeri (DUN) berserta Borang 2 iaitu borang saksi yang memperakukan bahawa pemilih telah menerima kertas undi.

Menyatakan bahawa petugas boleh menghantar sendiri atau menggunakan khidmat Pos Malaysia atau syarikat kurier, Wan Ahmad berkata petugas media mesti memastikan sampul kertas undi dikembalikan berserta Borang 2 yang ditandatangani saksi.

"Kalau hanya sampul kertas undi sahaja tanpa Borang 2, ia tidak dikira dan dianggap undi rosak. Borang 2 sangat penting kerana pegawai pengurus akan melihat Borang 2 ini ada atau tidak sebelum meletakkan sampul kertas undi ke dalam peti undi," katanya.

Beliau berkata, petugas media hendaklah mengembalikan sampul berkenaan sebelum jam 5 petang hari mengundi dan boleh menghubungi pegawai pengurus untuk pastikan kertas undi sudah diterima atau tidak.

Buat pertama kali dalam sejarah pilihan raya umum Malaysia, semua petugas media termasuk wartawan, jurugambar, jurukamera dan juruteknik yang bertugas di luar kawasan berdaftar mereka, layak memohon untuk mengundi pos.

Pemilih berdaftar lain yang layak memohon undi pos ialah anggota SPR, seseorang yang diakui sebagai pegawai atau petugas SPR, anggota polis atau tentera yang bertugas pada hari mengundi awal.

- BERNAMA 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.