8 Mac 2013

Sejarah : Pilihanraya Umum Ke-12 : 8 Mac 2008 (Sabtu)

Pada hari Sabtu, 8 Mac 2008, Rakyat Malaysia keluar mengundi kerusi DUN dan Parlimen dalam Pilihanraya Umum (PRU) Ke-12 di seluruh negara (kecuali Sarawak yang mengundi kerusi Parlimen sahaja). Parlimen dibubarkan pada 13 Februari 2008 dan Penamaan Calon pada 24 Februari 2008.

Namun tempoh had pembubaran Parlimen mengambilkira tarikh hari pertama Sidang Parlimen bersidang iaitu pada 28 April 2013.

Terdapat beberapa negeri yang tarikh persidangan dewannya sama dengan tarikh persidangan Parlimen iaitu pada 28 April lepas iaitu Perlis, Kelantan dan Negeri Sembilan.

Terdapat juga negeri-negeri yang tarikh persidangannya lebih awal berbanding persidangan Parlimen seperti Melaka dan Johor pada 21 April 2008, Selangor (22 April) dan Perak (25 April). Manakala Kedah dan Sabah mengadakan sidang DUN pada 5 Mei, Terengganu (7 Mei) dan Pulau Pinang (2 Mei).

Oleh itu, Parlimen atau Dewan Undangan Negeri mesti dibubarkan sebelum 21 April 2013.
Pilihan raya DUN Sarawak baru sahaja diadakan 16 April 2011 lepas, manakala Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya tidak mempunyai kerusi DUN.

Walaupun mungkin berlaku perbezaan dari segi tarikh pembubaran DUN dan Parlimen tetapi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mempunyai masa sehingga 60 hari untuk mengadakan pilihanraya umum. Kebiasaannya tarikh penamaan calon dan pengundian akan diadakan pada tarikh dan hari yang sama serentak di seluruh negara.0 Comments:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.