Sentiasa tafakur dan muhasabah diri kunci ketenangan

Baginda SAW mengajar kita bagaimanakah usaha yang perlu bagi melahirkan hati yang bersih dan tenang, antaranya ialah tafakur dan muhasabah dengan merenung kehidupan serta memikirkan mengenai hubungan hati kita dengan Allah SWT.

 • Beristighfar dengan memohon ampun terhadap Allah SWT. Baginda SAW yang bersifat maksum daripada dosa beristighfar sebanyak 70 kali sehari semalam walaupun baginda bersifat maksum dan diampunkan dosanya oleh Allah SWT sebagai tanda bersyukur Baginda SAW.
  Firman Allah SWT: “Tiadalah Tuhan akan menyeksa mereka, sedangkan engkau berada di antara mereka dan tiadalah Tuhan hendak menyeksa mereka selama mereka beristighfar.” (Surah al-Anfal, ayat 33).

 • Berselawat kepada Nabi SAW sekadar bilangan yang termampu untuk mendapat syafaat baginda di hari akhirat nanti. Nabi SAW bersabda: “Barang siapa yang berselawat kepadaku sekali, nescaya Allah SWT akan membalasnya dengan selawat ke atasnya sepuluh kali.”

  Firman Allah SWT: “Sesungguhnya Allah SWT dan malaikat-Nya berselawat kepada Nabi, wahai orang yang beriman, berselawatlah ke atasnya dan mengucap salamlah kepadanya dengan sepenuh kehormatan.” (Surah Ahzab, ayat 56)
 • Mengingati mati yang tetap akan mengunjungi kita pada bila-bila masa. Sabda Rasulullah SAW: “Perbanyakkan mengingati mati kerana yang demikian itu akan mengurangkan seseorang itu melakukan dosa dan tidak tamak pada dunia.”
  Zikir elak sifat riak
 • Berzikir secara tersembunyi bagi mengelakkan sifat menunjuk-nunjuk (riak). Sabda Rasulullah SAW: “Sebaik-baik zikir ialah yang dirahsiakan (dalam hati) dan sebaik-baik rezeki ialah apa yang mencukupi.”

  Firman Allah SWT: “Berzikirlah kepada Tuhanmu dalam hatimu dengan perasaan rendah hati dan perasaan takut.” (Surah al-A’raf, ayat 205)
 • Berdoa kepada Allah SWT dengan bersungguh-sungguh. Firman Allah SWT: “Dan Tuhan kamu berfirman: Mohonlah kepada-Ku nescaya Aku akan memperkenankan permohonan kamu.” (Surah al-Mukminin, ayat 180)

  Perbanyakkan berdoa kepada Allah SWT setiap masa. Selepas solat fardu, membaca al-Quran, solat tahajud di tengah malam dan di tempat yang afdal doa kerana dengan banyaknya doa, hati akan menjadi bersih, lembut dan sejahtera.
- BERITA HARIAN
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url