Hidangan Nasi Kandar dalam Malindo Air


Jika anda telah menikmati sate dan nasi ayam dalam penerbangan, kini terdapat satu lagi hidangan tempatan yang dapat dinikmati.

Malindo Air menyediakan nasi kandar, dengan lauk ayam masak pedas dan kari kambing, kurma ayam dan acar di atas kapal penerbangannya - yang pertama bagi syarikat penerbangan - disediakan khas oleh rangkaian restoran popular 'Original Penang Kayu Nasi Kandar'.

Hidangan nasi kandar adalah percuma dalam Kelas Perniagaan dan dijual pada harga RM12 setiap satu untuk penumpang kelas ekonomi.

"Pelancong tidak benar-benar sukakan makanan syarikat penerbangan jadi kami mengambil keputusan menanganinya dengan sesuatu yang berbeza dan sejak kita memperkenalkan hidangan nasi kandar bulan lepas, ia menjadi makanan paling laris dalam semua penerbangan kita," kata Ketua Pegawai Eksekutif Malindo Air, Chandran Rama Muthy.

Pengarah Urusan Original Penang Kayu Nasi Kandar Burhan Mohamed berkata ini adalah kali pertama bagi rangkaian restoran itu menjalinkan kerjasama seumpama ini dengan syarikat penerbangan komersial.

"Kami telah menyediakan nasi kandar untuk VVIP untuk jet peribadi,'' katanya semasa penerbangan ke Langkawi.

Burhan mengendalikan lapan restoran nasi kandar di negara ini - satu di Pulau Pinang dan tujuh di Lembah Klang.

Penumpang Malindo diberi diskaun 10 peratus untuk tempoh terhad apabila mereka makan di lapan restoran berkenaan tetapi mesti menunjukkan pas pelepasan penerbangan mereka dalam masa 24 jam perjalanan.

Malindo adalah syarikat penerbangan ketiga Malaysia yang merupakan syarikat penerbangan hibrid - di antara perkhidmatan penuh dan syarikat penerbangan kos rendah, kerana ia menyediakan makanan ringan semasa penerbangan, menawarkan 20kg bagasi percuma, dan hiburan dalam penerbangan.

Malindo mula beroperasi tujuh bulan lalu dan kini terbang dari Subang dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

"Seterusnya, kami sedang mengkaji untuk memperkenalkan mee goreng mamak mee tetapi yang memerlukan lebih perancangan," kata Chandran.

Malaysia Airlines telah menawarkan sate turut memenangi anugerah, manakala AirAsia menghidangkan Nasi Ayam Hainan yang terkenal dalam penerbangannya.

- mSTAR

 

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.