Akta Hasutan KekalPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pada Perhimpunan Agung Umno bahawa Akta Hasutan 1948 akan dikekalkan dan diperkukuhkan.

Perkara itu dinyatakan ketika menyampaikan ucapan dasar presiden pada pagi Khamis.

"Kita akan masuk peruntukan khas untuk melindungi kesucian agama Islam, bahkan agama lain juga tak boleh ditindas.

"Keduanya ialah kita akan masukkan supaya tindakan boleh diambil kepada sesiapa yang menghasut supaya Sabah dan Sarawak keluar dari Malaysia," katanya.

Pengumuman itu disambut sorakan gemuruh dan tepukan perwakilan serta pemerhati yang turut berdiri sebagai tanda sokongan dan bersetuju dengan keputusan kerajaan mengenai akta itu.

Terdahulu, sebelum Najib mengumumkan perkara itu,  ditayangankan klip video berkaitan pelbagai dakyah yang disebarkan melalui media sosial berunsur hasutan termasuk membabitkan aktivis sosial Hishammuddin Rais dan bloger seks, Alvin Tan.

Mengulas lanjut Najib berkata, berdasarkan penelitiannya dua perkara khusus yang akan ditambah itu tidak terkandung dalam Akta Husutan.

Selain itu, Najib yang juga Presiden Umno berkata, beliau percaya keputusan berkenaan akan turut dipersetujui oleh parti-parti komponen Barisan Nasional (BN).

"Kita mesti menguatkuasakan akta ini secara adil supaya kita benar-benar dapat wujudkan negara Malaysia yang lebih aman, stabil harmoni," katanya.

Gesaan supaya Akta Hasutan dikekalkan turut disuarakan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika merasmikan persidangan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno pada Selasa malam.

Hasrat berkenaan turut disambut baik oleh Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin ketika menyampaikan ucapan dasar masing-masing pada Rabu.

Sumber : mSTAR

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.