Pengasuh kanak-kanak di rumah wajib daftar dengan JKM

Pengasuh atau suri rumah yang menerima upah menjaga antara empat dan sembilan orang kanak-kanak di kediaman sendiri, wajib mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Pengarah Bahagian Kanak-kanak JKM, Arfan Sulaiman berkata, kategori yang dikenali sebagai taman asuhan kanak-kanak (taska) di rumah ini perlu didaftarkan supaya JKM boleh mengawal selia perjalanan taska dan keselamatan kanak-kanak.

"Menurut Akta Taman Asuhan Kanak-kanak 1984 (Akta 308), pengasuh kanak-kanak terutama suri rumah yang menjaga antara empat dan sembilan anak-anak jiran mereka misalnya, perlu berdaftar dengan JKM.

"Jika pengasuh berdaftar dengan kita, JKM akan memberi latihan yang sewajarnya kepada mereka seperti Kursus Asas Permata Taska," katanya kepada Bernama.

Menurut beliau, permohonan pendaftaran taska di rumah boleh dibuat melalui Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah dengan bayaran sebanyak RM50 untuk tempoh lima tahun.

Sehingga September lepas, sebanyak 460 taska di rumah seluruh negara berdaftar dengan JKM dan ia dikendalikan 598 pengasuh melibatkan 2,701 kanak-kanak berusia bawah enam tahun.

Sumber : KOSMO!


Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url