Jawatan Penolong Pegawai Penerangan Gred S27


Jawatan Penolong Pegawai Penerangan Gred S27

Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 adalah jawatan yang berada dalam kumpulan sokongan. Jawatan ini diletakkan dibawah Kementerian Penerangan.

Jadual gaji minimum dan maksimum bagi jawatan ini adalah sebagaimana berikut:

Gaji permulaan
RM1,362.00

Gaji tertinggi
RM5,092.00

Kenaikan gaji tahunan
RM145.00

Syarat-syarat untuk lantikan jawatan Penolong Pegawai Penerangan S27:

- Memiliki Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dengan mendapat prinsipal dalam subjek Fizik dan Matematik pada peringkat peperiksaan tersebut dengan menerima gaji permulaan sebanyak RM1,362.00 atau

- Memiliki Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dengan menerima gaji permulaan sebanyak RM1,362.00 atau

- Memiliki diploma dalam bidang pentadbiran awam yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya dengan menerima gaji permulaan sebanyak RM1,661.95 atau

- Memiliki diploma Komunikasi dan Media yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dengan menerima gaji permulaan sebanyak RM1,661.95.

- Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.


Syarat Peningkatan Secara Lantikan (PSL)

Pegawai yang sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Penerangan adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk PSL ke jawatan Penolong Pegawai Penerangan Gred S27 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan :

- Memiliki kelayakan di atas; dan
- Lulus Peperiksaan Khas; dan
- Berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.


Deskripsi Tugas Penolong Pegawai Penerangan Gred S27

- Berkhidmat di Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia
- Bertanggungjawab melaksanakan aktiviti dan objektif Jabatan, menjalankan tugas-tugas pentadbiran dan kewangan di daerah, menganggotai Jawatankuasa-jawatankuasa Tetap dan ‘Adhoc' di daerah dan menyediakan laporan-laporan dan analisa-analisa berkaitan dengan isu-isu semasa.

- Berkhidmat di Kementerian Kesihatan Malaysia
- Menyelia perkhidmatan tabung darah, peralatan teknikal tabung darah dan mengurus bekalan dan menyimpan inventori tabung darah.
- Merangka program Kempen Menderma Darah, pameran dan ceramah serta mengurus kebajikan penderma-penderma darah.Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.