Sumber Maklumat Terkini

22 September 2015

Johor nafi mahu keluar Malaysia
Kerajaan Johor menafikan dakwaan mahu keluar dari Malaysia susulan paparan skrin surat rasmi dari Pejabat Daerah Segamat yang menggesa bendera Jalur Gemilang digantikan dengan bender daerah masing-masing tersebar di laman media sosial.
Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ismail Karim berkata, Johor bersetuju untuk kekal bersama dengan kerajaan Persekutuan sejak dahulu lagi. Adalah mustahil untuk kerajaan negeri keluar dari Malaysia dan membina negara sendiri kerana untuk melakukannya perlu melalui pelbagai prosedur.
Menurut Ismail, isu tersebut disalah tafsir oleh Pegawai Daerah Segamat, Ahmad Ma'in. Saya berharap selepas ini, jika terdapat sebarang isu atau soal Johor mahu keluar dari Malaysia, sila rujuk kepada peringkat kerajaan negeri sebelum membuat sebarang andaian, katanya.
Paparan skrin surat tersebut menjadi viral di laman media sosial. Surat pekeliling itu menggunakan kepala surat Pejabat Daerah Segamat yang bertajuk "Pemasangan Bendera Daerah Menggantikan Jalur Gemilang".
Surat tersebut ditandatangani Ahmad Ma'in bertarikh 17 September yang mendakwa Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim mengarahkan bendera Jalur Gemilang di Johor diturunkan serta merta dan digantikan dengan bendera daerah masing-masing kerana sambutan Hari Kebangsaan sudah berakhir.

1 ulasan:

  1. Apa salahnya klu jalur gemilang dikibar sepanjang tahun...bendera daerah masih boleh dikibarkan sebelahnya...

    BalasPadam

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.