Sumber Maklumat Terkini

29 September 2015

MEPS tawar pemindahan dana antara bank IBFT percuma mulai 1 Oktober 2015


Malaysian Electronic Payment System Sdn. Bhd. (MEPS) dan bank-bank anggotanya akan mengecualikan fi bagi Pemindahan Segera masa nyata, sebelum ini dikenali sebagai perkhidmatan Pemindahan Dana Antara Bank (IBFT), mulai 1 Oktober hingga 31 Disember 2015.
MEPS berkata, bayaran sifar itu bagi transaksi di internet dan saluran perbankan mudah alih bank-bank yang mengambil bahagian. Bagaimanapun, fi Pemindahan Segera di mesin pengeluaran wang automatik (ATM) kekal sebanyak RM0.50 sen.
Pada Jun 2015, penyedia rangkaian antara bank itu melaksanakan pengurangan antara 50 peratus dan 88 peratus daripada julat fi IBFT sebelum ini antara RM1 dan RM4 yang membawa kepada penetapan siling bagi fi tersebut sebanyak RM0.50 sen di ATM, internet dan saluran perbankan mudahalih.
Menjelang tahun 2020, BNM menyasarkan untuk meningkatkan bilangan transaksi e-bayaran per kapita daripada 72 kepada 200 dan mengurangkan cek daripada 177 juta kepada 100 juta setahun.
Sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.