Sumber Maklumat Terkini

7 Oktober 2015

Makan ikan boleh atasi tekananPenyelidik dari Kolej Perubatan Universiti Qingdao di Shandong, China mendapati, individu yang gemar memakan ikan kurang berasa tertekan berbanding mereka yang tidak gemar makanan laut itu.

Penyelidikan tersebut mendapati, kandungan asid lemak omega-3 pada ikan mampu merangsang mikrostruktur sel-sel otak dan meredakan tekanan pada individu yang mengamalkan pemakanan tersebut.
Melalui kajian dibuat, golongan lelaki yang mengamalkan diet dengan memakan ikan menunjukkan penurunan tekanan sebanyak 20 peratus berbanding wanita iaitu sebanyak 16 peratus.
Kandungan asid lemak omega-3 pada ikan membantu mempengaruhi aktiviti neurotransmitter, dopamin dan serotonin yang mempunyai hubung kait dengan masalah tekanan.
Kebaikan protein, vitamin dan mineral yang terdapat pada ikan juga membantu mencegah kemurungan, malah diet ikan juga bagus untuk badan lebih sihat.
Sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.