Sukan Alternatif di MalaysiaDunia sukan baru telah berkembang di serata dunia dan jika popularitinya mendapat sambutan, ia akan tersebar meluas ke negara lain. Banyak sukan yang kita jarang dengar semakin popular di Malaysia, antaranya:

Laccrosse - sukan yang melibatkan sentuhan dan berasal dari Amerika. Dalam sukan ini, 10 pemain diperlukan dalam satu pasukan dengan menggunakan pemukul lacrosse yang panjang dan dipasang dengan jaring untuk lontaran bola getah ke dalam gol lawan. 'Checking' dibenarkan dalam sukan lacrosse lelaki, menjadikan sukan ini turut dikenali sebagai sukan yang ganas. Topi keledar sukan dan kelengkapan keselamatan perlu untuk pemain lelaki tetapi tidak pula bagi pemain wanita, lacrosse wanita hanya dibenarkan 'stick checking' dan bukan 'body checking'. Sukan ini diperkenal kepada Malaysia pada tahun ini oleh Persatuan Lacrosse Malaysia.

Ragbi Sentuh - sukan yang mengehadkan sentuhan dan boleh dimainkan secara bercampuran jantina iaitu enam pemain setiap pasukan. Apabila disentuh oleh pihak lawan, pemain mesti menjatuhkan bola untuk rakan sepasukan mengambil bola itu. Tiada pertukaran atau gol dalam ragbi sentuh. Malaysia akan jadi tuan rumah pada Kejohanan Piala Dunia Sukan Touch 2019.

Floorball - mungkin ramai tidak pernah dengar mengenai sukan floorball di Malaysia. Sukan ini memerlukan enam orang pemain termasuk penjaga gol. Berasal dari Sweden, floorball sangat popular di Eropah dan sudah berkembang dan meraih pengiktirafan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa pada 2008. Pasukan lelaki bola lelaki Malaysia bawa pulang pingat gangsa dalam Sukan SEA di Singapura.

Dodgeball - ramai yang jarang dengar mengenainya ang sukan dodgeball. Sukan ini telah berkembang dan sangat popular dikalangan pelajar. Malaysia telah meraih kejayaan di tempat kedua dan ketiga bagi pasukan lelaki dan wanita, masing-masing dari lapan negara yang terlibat di Kejohanan Dodgeball Dunia di Las Vegas bulan lepas.

Woodball - sukan ini bukanlah asing di Malaysia kerana ia diperkenalkan dalam negara oleh Persatuan Woodball Malaysia, 20 tahun lepas. Sukan ini sama seperti sukan croquet memerlukan pemain menggunakan kayu pemukul untuk memukul bola kayu melepasi pagar. Kursus sukan woodball ada di serata Malaysia tetapi sukan ini lebih terkenal di Pahang.

Hoki kasut roda - ia sama seperti hoki ais. Hoki ais sangat popular di Malaysia meskipun kekurangan gelanggang untuk sukan ini. Pemain menggunakan kayu hoki dan kelengkapan keselamatan yang sama cuma cakera getah dalam hoki kasut roda ini lebih ringan, diperbuat dari plastik dan direka untuk geseran yang sesuai dengan permukaan gelanggang.

Quidditch - bagi peminat filem dan buku Harry Potter pasti sudah biasa dengan sukan ini. Quidditch ini bermula kira-kira 10 tahun lepas di Amerika Syarikat. Sukan ini menggabungkan unsur bola baling dan dodgeball, dan turut menggunakan bola tampar dan tiga dodgeballs. Pemain hanya perlu letakkan kayu atau batang penyapu di antara kaki mereka. Sukan quidditch ini sangat unik kerana peraturannya memerlukan campuran jantina dalam pasukan.

Speed badminton - ia berbeza dengan badminton. Berasal dari Jerman pada 2001, sukan ini boleh dimain di mana-mana sahaja. Raket speed badminton sama seperti raket squash tetapi lebih ringan dan 'speeders' yang digunakan lagi berat daripada bulu tangkis. Sukan ini tidak memerlukan jaring seperti badminton. Speed badminton semakin berkembang dan dikenali di Pulau Pinang.

Jombola - sukan terbaru yang dicipta rakyat Malaysia sendiri. Sukan ini gabungan badminton, tenis dan ping pong dengan menggunakan raket kayu dan bola getah. Sukan ini masih baru dan mula mendapat sambutan dari universiti tempatan dan luar negara.

Ultimate Frisbee - sukan yang dikenali dan telah berkembang di seluruh dunia. Sukan tanpa sentuh ini memerlukan tujuh pemain bagi setiap pasukan dengan cara membaling dan menangkap cakera. Sukan ini telah diiktiraf oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa pada 2013.

Sumber


Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.