Kadar tarif elektrik kekal


Kerajaan memutuskan untuk mengekalkan kadar tarif elektrik bagi Semenanjung Malaysia, Sabah dan Labuan berkuat kuasa pada 1 Januari hingga Jun 2016.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr. Maximus Johnity Ongkili berkata, dengan keputusan itu, pengguna di Semenanjung akan terus menikmati rebat sebanyak 1.54 sen per kilowatt-jam (kWj) manakala di Sabah dan Labuan pula sebanyak 1.20 sen/kWj.

Menurut beliau, pengekalan rebat di Semenanjung dibuat susulan terdapatnya penjimatan kos bahan api dan penjanaan (ICPT) sebanyak RM762.03 juta bagi tempoh Julai hingga Disember 2015 ekoran penurunan harga gas cecair asli (LNG) di pasaran dunia selain peningkatan­ kecekapan loji-loji jana kuasa gas dan arang batu.

Sabah dan Labuan yang tidak menggunakan mekanisme ICPT, keputusan untuk mengekalkan penurunan purata kadar tarif elektrik dibuat berdasarkan penurunan harga minyak mentah dunia. Penjimatan dalam pemberian subsidi bahan api Medium Fuel Oil (MFO) dan diesel telah membolehkan kerajaan mengekalkan penurunan purata sebanyak 1.20 sen/kWj. Subsidi keseluruhan di Sabah dan Labuan dianggarkan sebanyak RM468 juta.

- Kosmo!

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.