Muhyiddin Yassin digantung jawatan Timbalan Presiden UMNOTan Sri Muhyiddin Yassin digantung daripada memegang jawatan Timbalan Presiden Umno berkuatkuasa serta-merta.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mengumumkan perkara itu selepas mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) di sini, petang Jumaat.

“Keputusan telah dibuat pada 26 Februari bahawa MT telah bersetuju sebulat suara untuk menggantung jawatan yang disandang Tan Sri Muhyiddin berkuatkuasa serta-merta.

“Tempoh penggantungan adalah sehingga pemilihan MT Umno yang akan datang dan jawatan-jawatan lain yang disandang masih dikekalkan,” katanya ketika membaca kenyataan media selepas mesyuarat tersebut.

Mesyuarat itu dipengerusikan oleh Naib Presiden Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang bertindak sebagai ‘pengerusi sementara’ selepas Presiden Datuk Seri Najib Tun Razak dan Naib Presiden Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengambil sikap berkecuali dalam isu itu.

Keputusan sebulat suara Majlis Tertinggi Umno itu juga menyaksikan Naib Presiden, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan menjalankan tugas timbalan presiden parti.

Tengku Adnan berkata, usul tersebut telah dibincangkan secara konsensus dan keputusan dibuat secara bersama.

Ditanya siapa yang telah bertindak mengemukakan usul tersebut, beliau menjawab ia konsensus.

Tengku Adnan yang juga dikenali sebagai Ku Nan berkata, keputusan itu dibuat selepas setiap ahli MT diberi ruang dan peluang untuk mengemukakan pandangan dalam perbincangan usul yang berlangsung selama lebih dua jam.

Katanya, mengikut Fasal 9.8.2.1 Perlembagaan parti, tugas seorang timbalan presiden adalah membantu presiden.

“Tapi dalam kes Muhyiddin beliau dilihat tidak menjalankan kewajipan seperti yang diperuntukkan dalam Perlembagaan.

“MT memandang serius mana-mana pemegang jawatan utama Umno yang tidak mendokong dasar dan aspirasi parti,” katanya.

Beliau menambah, adalah tidak wajar jika Muhyiddin dianggap tidak diberikan hak untuk membela diri kerana beliau telah dimaklumkan tentang mesyuarat ini.

“Tan Sri Muhyiddin Yassin telah dimaklumkan tentang mesyuarat ini namun beliau memaklumkan melalui faks bahawa beliau tidak dapat hadir ke mesyuarat ini, begitu juga dengan Datuk Seri Shafie Apdal.

“Tindakan ketidakhadiran Muhyiddin tidaklah boleh dianggap sebagai tidak diberi hak untuk membela diri,” katanya.

Tambah beliau lagi, segala keputusan yang dibuat MT adalah berdasarkan peruntukan Perlembagaan dan mengambil kira suasana politik semasa.

“Perilaku Tan Sri Muhyiddin tidak mencerminkan tanggungjawab beliau sebagai timbalan presiden untuk membantu presiden mengukuhkan parti,” katanya.

Selain Hishammuddin, hadir sama di sidang media itu adalah Bendahari Umno Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, Ketua Penerangan Tan Sri Annuar Musa, Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin, Ketua Wanita Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Ketua Puteri Mas Ermieyati Samsudin.

Muhyiddin yang tidak hadir kerana berada di luar negara menjadi perhatian pada mesyuarat kali ini selepas Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz menggesa supaya beliau digantung sebagai timbalan presiden.

Ia susulan tindakan Muhyiddin yang terus mengkritik Presiden Datuk Seri Najib Tun Razak dan ucapannya pada Sabtu di Teluk Kemang, Negeri Sembilan di mana Muhyiddin mempertikaikan keputusan peguam negara tidak mengambil tindakan terhadap Najib berhubung isu dana politik RM2.6 bilion.

- mSTARTiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.