Sumber Maklumat Terkini

12 April 2016

Akademi Binaan Malaysia (ABM) berjaya lahirkan 270,011 pekerja mahir


Seramai 270,011 pekerja mahir tempatan dilahirkan sejak Akademi Binaan Malaysia (ABM) ditubuhkan pada 1997, sekali gus membuktikan akademi itu platform terbaik melahirkan tenaga kerja pakar dalam bidang pembinaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) Holdings, Abdul Latif Hitam, berkata daripada jumlah itu, program belia yang disediakan di ABM melahirkan 92,783 pelatih, manakala bagi program personel, seramai 177,228 orang mengikuti kursus berkenaan.

Katanya, institut kemahiran di bawah kelolaan CIDB itu menawarkan 59 tred atau jurusan binaan yang boleh didapati di enam cawangan di seluruh negara iaitu di Kuala Lumpur, Johor Bahru, Johor; Sintok, Kedah; Jenagor, Terengganu; Kota Kinabalu, Sabah dan Kuching, Sarawak.

Di ABM, kami menawarkan pelbagai kursus berimpak tinggi yang memenuhi kelayakan diperlukan industri pembinaan tempatan dan luar negara. Antaranya, kursus pengendalian kren, chargeman, kimpalan, juruwayar dan operator jentera berat.

Kesemua kursus yang kami tawarkan bertepatan dengan kehendak pasaran. Tidak perlu risau kerana ABM mengadakan usaha sama dengan syarikat dari dalam dan luar negara. Kerjasama ini dapat memastikan setiap pelatih di ABM akan mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian di sini, katanya kepada pemberita sempena Karnival Minggu Pembinaan Antarabangsa (ICW) 2016 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Mengulas lanjut, Abdul Latif berkata, ABM turut membekalkan pelatihnya aspek keusahawanan sebagai persediaan sebelum terbabit dalam industri pembinaan. Katanya, jika mereka sukar memperoleh pekerjaan khususnya ketika negara dilanda ketidaktentuan ekonomi seperti yang berlaku sekarang, pengetahuan dalam bidang keusahawanan dapat membantu.

Mereka boleh mengaplikasikan kemahiran tertentu untuk dijadikan satu perkhidmatan berbayar. Misalnya, jika pelatih mengikuti kursus kimpalan, mereka boleh buka sebuah kedai yang menawarkan khidmat berkenaan, katanya.

Laman Web ABM : http://www.akademibinaan.com.my/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.