Bil Elektrik Meningkat Kerana El-NinoCuaca panas terik dan kering berpanjangan sehingga ke hari ini mengakibatkan penggunaan elektrik meningkat, kata Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Permintaan tertinggi elektrik di Semenanjung Malaysia mencatatkan bacaan 17,788 MW pada Rabu (20 April), meningkat 37.82 peratus berbanding 1 Januari  lepas (12,906 MW), kesan fenomena El-Nino.

Keadaan panas pada siang hari yang meninggalkan kesan bahang sehingga keawal pagi telah mempengaruhi tabiat penggunaan peralatan elektrik khususnya pendingin hawa, yang secara relatifnya menggunakan lebih banyak elektrik berbanding peralatan lain.

Secara amnya, pengguna pendingin hawa lebih cenderung menurunkan suhu pada tahap lebih rendah, meningkatkan kelajuan kipas pendingin hawa dan menggunakan pendingin hawa untuk tempoh yang lebih lama.

Menurut TNB, faktor lain termasuk penggunaan peralatan lama yang tidak diselenggara dengan baik juga boleh mengakibatkan penggunaan elektrik meningkat.

Kesemua faktor ini akan meningkatkan penggunaan elektrik secara mendadak, sekali gus memberi kesan ke atas bil elektrik pengguna.

Satu kajian kes di Selangor menunjukkan penggunaan tiga unit pendingin hawa oleh seorang pengguna meningkat daripada lima jam sehari pada Disember 2015 kepada lapan jam sehari pada bulan ini.  

Penggunaan elektriknya meningkat 40 peratus daripada 428kWh kepada 598kWh.

Kenaikan ini menyebabkan bilnya meningkat daripada RM125.52 kepada RM231.69," menurut kenyataan itu.

Pengguna yang ingin mendapatkan tip-tip penjimatan tenaga boleh memuat turunnya dari www.tnb.com.my.

- Bernama


Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url