Dr Zeti Bersara Gabenor Bank Negara


Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) yang akan bersara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, keluar daripada mesyuaratnya yang panjang untuk menemui media, dua hari sebelum menamatkan tugasnya sebagai gabenor wanita pertama BNM dan yang ketujuh negara.

Pada jam 7.35 malam, Zeti yang memakai baju kurang biru tersenyum dan melayani media selama lima minit di bank pusat berkenaan.

"Saya masih mengemas barang saya di pejabat. Enam belas tahun punya barang," katanya.

Ketika ditanya apa perasaan beliau, Zeti berkata: Saya sangat fokus. Saya akan lakukan apa yang perlu saya lakukan. Malangnya saya tidak mempunyai masa untuk bertemu semua kakitangan saya serta bersalam setiap seorang daripada mereka dan berterima kasih atas sokongan mereka."

Zeti, yang bersara pada 30 April telah dipilih sebagai seorang daripada ketua bank pusat terbaik dunia oleh majalah Global Finance pada 2009.

Anak perempuan Profesor Diraja Ungku Aziz Ungku Abdul Hamid dan tokoh budaya Allahyarham Sharifah Azah Mohamed Alsagoff, beliau menyertai BNM pada 1985 sebagai Timbalan Pengurus di Jabatan Ekonomi.

Beliau dinaikkan pangkat sebagai gabenor pada 2000 menggantikan Tan Sri Ali Abul Hassan Suleiman, menjadikan Zeti wanita pertama memegang jawatan berkenaan.

Sebelum itu, iaitu antara 1979 dan 1984, Zeti berkhidmat dengan Pusat Penyelidikan dan Latihan Seacern sebagai Penyelidik Ekonomi.

Beliau akan digantikan Datuk Muhammad Ibrahim pada 1 Mei.

- Bernama

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.