DUN Sarawak dibubar 11 April 2016 Untuk PRN 11


Sarawak kini berada di bawah kerajaan sementara mengikut perlembagaan negeri selepas Dewan Undangan Ne­geri (DUN) dibubarkan secara rasmi pada 11 April 2016 (Isnin).

Speaker DUN, Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar berkata, surat rasmi pembubaran DUN yang ditandatangani oleh Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Taib Mahmud pada 31 Mac lalu sudah dihantar kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tindakan selanjutnya.

Menurut beliau, mengikut Artikel 21 (4) Perlembagaan Negeri Sarawak, persidangan DUN perlu diadakan dalam tempoh 120 hari bermula 11 April.

Pilihan raya juga harus diadakan dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran DUN.

Sepanjang tempoh itu, kedudukan Ketua Menteri dan jemaah menteri Kabinet negeri masih kekal sehingga kerajaan baharu dibentuk selepas Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11 (PRN-11).

Bagaimanapun, kerajaan sementara akan meneruskan urusan dan berfungsi seperti kerajaan negeri. Namun, kerajaan sementara itu tidak boleh meluluskan sebarang projek dalam tempoh itu.

- Kosmo!


Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.