Rayani Air digantung tiga bulan


Sijil Operasi Udara (AOC) syarikat penerbangan patuh syariah, Rayani Air digantung selama tiga bulan berkuat kuasa 11 April 2016.

Penggantungan itu di­umumkan oleh Jabatan Penerbangan Awam (DCA) tiga hari selepas syarikat tersebut memaklumkan penggantungan operasinya selama dua bulan sebagai sebahagian daripada pelan penstrukturan semula me­reka.

Bagaimanapun, Ketua Pe­ngarah DCA, Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman berkata, pihaknya tidak mahu mendedahkan punca sebenar sehingga memaksa tindakan tegas itu diambil.

Katanya, ini merupakan tindakan kali pertama dalam sejarah penerbangan negara.

AOC Rayani Air yang dikeluarkan mengikut Pe­raturan 54 Peraturan Penerbangan Awam 1996 digantung selama tiga bulan mulai hari ini (semalam) selaras dengan Peraturan 87(1).

Satu sidang inkuiri akan diadakan pada 12 Mei ke atas syarikat tersebut, katanya selepas memberi taklimat media mengenai kadar baharu caj perkhidmatan penerbangan.

Menurut Azharuddin, DCA berpegang teguh kepada prinsip bertegas dan tidak berkompromi mengenai keselamatan pengangkutan udara selain tidak boleh membiarkan tindakan yang bertentangan dengan peraturan penerbangan.

Pemilik Rayani Air, Ravi Alagendrran menerima notis penggantungan operasi selama tiga bulan dengan berat hati, namun tetap menyifatkan ia sebagai permulaan untuk syarikat penerbangan itu 'terbang lebih tinggi' pada masa akan datang.

Beliau berkata, walaupun syarikat berkenaan awalnya terlebih dahulu mengumumkan penggantungan operasi pada Sabtu lalu, tetapi ia terpaksa dilakukan susulan tindakan mogok juruterbangnya sehingga masalah berkaitan dapat diatasi.

Menurut Ravi, pihaknya menerima notis penggantungan operasi selama tiga bulan yang dikeluarkan Jabatan Penerbangan Awam (DCA) menerusi Suruhanjaya Penerbangan Malaysia pada petang Isnin.

Kami terima notis ini dengan berat hati. Bagaimanapun kami melihat apa yang berlaku sebagai permulaan untuk Rayani Air terbang lebih tinggi pada masa akan datang.

Dalam tempoh ini (penggantungan), kami akan berusaha untuk memperbaiki dan menyelesaikan segala masalah berkaitan operasi.

Ravi yang mengakui Rayani Air mengalami masalah kewangan sehingga menjejaskan operasi ketika ini berkata, pihaknya akan mewujudkan pelan baharu menerusi penstrukturan semula syarikat penerbangan itu.

Tambahnya, pelan baharu tersebut termasuk perolehan dana, menyelesaikan tunggakan gaji pekerja, mendapatkan lebih ramai juruterbang dan menambah pesawat. Semuanya berkaitan dana dan operasi, kami akan berusaha untuk mengatasinya sebaik mungkin.

Dalam pada itu, beliau mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua kakitangan dan penumpang yang terus memberikan sokongan, sambil memberi jaminan bahawa syarikat penerbangan itu akan beroperasi kembali.

Rayani Air juga mahu mengucapkan jutaan terima kasih kepada Malaysia Airlines dan AirAsia kerana memberi sokongan secara tidak langsung dengan menawarkan diskaun kepada penumpang kami yang terjejas akibat penggantungan ini.Kami melihatnya sebagai satu sokongan dalam industri penerbangan negara demi kebaikan penumpang Rayani Air.

Malaysia Airlines dan AirAsia pada Isnin menawarkan harga tambang dengan diskaun kepada penumpang Rayani Air yang terjejas susulan penggantungan operasi syarikat berkenaan.

Rayani Air merupakan syarikat penerbangan patuh syariah pertama di Malaysia dan keempat di dunia selepas Royal Brunei Airlines, Saudi Arabian Airlines dan Iran Air.

- mSTAR


Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.