Denmark Catat Sejarah Pertama Kali Juara Piala Thomas

\\\


Denmark mencipta sejarah apabila memenangi pusingan akhir Piala Thomas buat kali pertama.

Selepas tewas dalam lapan pusingan akhir sejak kejohanan ini diadakan pada 1949, Denmark akhirnya berjaya menjulang Piala Thomas dengan menewaskan Indonesia 3-2 dalam perlawanan akhir.

Kemenangan ini sekali gus menjadikan Denmark sebagai negara Eropah pertama memenangi gelaran dunia dalam acara badminton berpasukan ini.

Denmark juga menjadi negara kelima yang berjaya memenangi Piala Thomas.

Wira dalam detik bersejarah Denmark ini adalah pemain perseorangan ketiga mereka, Hans-Kristian Vittinghus yang turun ke gelanggang sebagai penentu kemenangan setelah kedudukan terikat 2-2.

Vittinghus, 30 tahun tenang sepanjang perlawanan untuk menewaskan pemain Indonesia tidak berpengalaman berusia 21 tahun, Ihsan Maulana Mustofa 21-15, 21-7 sebelum kemenangan berpihak kepada pasukannya.

Terdahulu, Denmark telah memenangi dua mata, masing-masing melalui pemain perseorangan pertama dan kedua mereka, Viktor Axelsen dan Jan O Jorgensen.

Dua mata Indonesia diperolehi melalui pemain beregu mereka Mohd Ahsan-Hendra Setiawan dan Angga Pratama-Ricky Karanda Suwardi.


Berikut adalah keputusan penuh perlawanan:

Perseorangan pertama: Viktor Axelsen (DEN) mengalahkan Tommy Sugiarto (INA) 21-17, 21-18 (54 minit)

Beregu pertama: Mohd Ahsan-Hendra Setiawan (INA) mengalahkan Mads Pieler Kolding-Mads Conrad Petersen (DEN) 18-21, 13-21 (41 minit)

Perseorangan kedua: Jan O Jorgensen (DEN) mengalahkan Anthony Ginting (INA) 21-17, 21-12 (44 minit)

Beregu kedua: Angga Pratama-Ricky Karanda Suwardi (INA) mengalahkan Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen (DEN) 21-16, 21-14 (42 minit)

Perseorangan ketiga: Hans-Kristian Vittinghus (DEN)  mengalahkan Ihsan Maulana Mustofa (INA) 21-15, 21-7

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.