Memandu Tanpa Lesen Akan Didakwa Di Mahkamah


Pihak polis tidak lagi akan berkompromi dengan mereka yang memandu atau menunggang atas kesalahan tiada lesen, mereka sudah tidak akan disaman seperti sebelum ini sebaliknya akan terus didakwa di mahkamah.

Ia telah dikuatkuasakan sejak pertengahan bulan April 2016 lepas, tindakan ini diambil berikutan peningkatan kes memandu dan menunggang tanpa lesen sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sehingga kini, pihak polis telah menahan lebih daripada 630,000 pemandu atau penunggang yang tidak mempunyai lesen memandu yang sah sejak tahun 2014 dan 2015 di mana dia dikatakan sebagai penyumbang utama peningkatan kemalangan jalan raya pada setiap tahun.

Mereka yang ditahan dan didapati bersalah memandu tanpa lesen berhadapan dengan denda sehingga RM1,000 atau setahun penjara, atau kedua-duanya sekali, di bawah Seksyen 26 Akta Pengangkutan Jalan.

Bagi mereka yang memandu tanpa perlindungan insurans pula boleh didakwa di bawah Seksyen 90 yang dikenakan denda sehingga RM2,000 atau tiga bulan penjara, atau kedua-duanya sekali.

Ketua Polis Trafik Persekutuan SAC Mahamad Akhir Darus berkata, penguatkuasaan ini disasarkan bagi mendidik mereka tentang bahayanya memandu/menunggang tanpa lesen yang sah.

Next Post Previous Post
2 Comments
 • Bangkit
  Bangkit Khamis, 12 Mei 2016 pada 6:49:00 PTG SGT

  Ramai remaja yang tidak cukup umur pandu motor tanpa topi dan pandu dengan laju di jalanraya. Ini amat membahayakan bukan nyawa diri tapi nyawa orang lain juga.

  • MOHD ADHA MOHD ZAIN (ADHA ZAIN)
   MOHD ADHA MOHD ZAIN (ADHA ZAIN) Khamis, 12 Mei 2016 pada 9:32:00 PTG SGT

   Betul tu tuan. Akibatnya, ibu bapa yang kena tanggung naik mahkamah dan kena bayar saman.

Add Comment
comment url