Kemunculan Proton Saga BaruProton Saga baharu generasi ketiga dijangka laris dengan pembuat kereta nasional menyasarkan jualan 5,000 unit sebulan.

Harga yang ditawarkan adalah antara RM37,000 dan RM46,000.

Kemasukan kereta sedan empat pintu itu ke peringkat baharu ini akan dilancarkan secara rasmi pada Rabu di Pusat Konvensyen Setia City di Shah Alam.

Seorang pegawai berkata Saga baharu itu telah direka untuk menawarkan harga berpatutan, jimat bahan api, bergaya, luas dan lebih praktikal serta memberikan keselesaan.

"Kami menyasarkan orang perseorangan dan eksekutif muda berusia antara 20 dan 30 tahun. Model terbaru ini adalah lebih cekap bahan api sehingga 11 peratus dan memberikan pemanduan yang lebih lancar," katanya.

Ia mempunyai enjin 1.3 liter pemasaan injap bervariasi  dan transmisi variasi berterusan.

Varian transmisi manual lima kelajuan juga disediakan.

Kereta itu menggunakan platform yang sama seperti Saga Base Line Model tetapi lebih panjang dan lebar sedikit serta lebih rendah.

Seperti Persona baharu, Saga baharu ini juga bakal mempunyai tiga varian iaitu Standard, Executive dan Premium.

Sistem brek cegah-kunci dan bantuan brek kecemasan hanya terdapat pada varian Executive dan Premium.

Semua varian Saga mempunyai penarafan keselamatan empat bintang (maksimum lima bintang) dari Program Penilaian Kereta Baharu Asean untuk negara-negara Asia Tenggara.

- mSTAR

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.