Persepsi Buruk Rakyat Faktor Ranking Ekonomi Malaysia TurunPersepsi buruk yang diberikan oleh rakyat Malaysia dipercayai menjadi punca ranking negara ini menurun dalam Laporan Kompetitif Global Forum Ekonomi Dunia (WEF).

Malaysia turun enam anak tangga pada kedudukan ke-25, jauh ketinggalan di belakang negara jiran, Singapura yang menduduki senarai kedua.

Laporan tersebut dirumuskan berdasarkan tinjauan umum yang melibatkan 70 peratus daripada laporan manakala maklumat kerajaan hanya meliputi 30 peratus.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II, Datuk Seri Ong Ka Chuan berkata, jumlah peratusan tersebut antara faktor ranking Malaysia menurun.

"Sebanyak 70 peratus markah dalam tinjauan itu berdasarkan persepsi. Saya terpaksa katakan bahawa di Singapura, mereka mendapat markah tinggi kerana rakyatnya memberi komen yang bagus tentang negara mereka.

"Kita perlu mendidik rakyat berbuat demikian apabila menerima tinjauan tersebut," katanya di sini pada Khamis.

Selain itu, Ka Chuan menyeru rakyat Malaysia untuk berkata benar tanpa dipengaruhi emosi memandangkan penurunan ranking dalam WEF akan menggugat minat pelabur asing ke negara ini.

Berdasarkan laporan WEF, Malaysia perlu mengatasi isu pentadbiran kerajaan, rasuah, kesihatan dan pendidikan utama kepada rakyat.

Malaysia turut mengalami penurunan paling buruk dalam bidang kesihatan dan pendidikan utama apabila turut sebanyak 20 tangga ke senarai ke-44 pada 2016 berbanding tangga ke-24 sebelum ini.

Sehubungan dengan itu, Ka Chuan berkata, satu mesyuarat melibatkan beberapa kementerian akan diadakan pada Jumaat depan untuk membincangkan kandungan laporan itu dan merancang perubahan bagi menaikkan semula ranking Malaysia.

- mSTAR

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.