Kimerisme masalah dua genetik dalam satu badan


Sangkaan Taylor Muhl bahawa dia mempunyai seorang kembar rupanya benar. Selama ini wanita berusia 33 tahun itu pernah terfikir dia mungkin mempunyai seorang adik kembar tetapi dia tidak pernah menyangka tanda lahir pada bahagian abdomen rupa-rupanya ialah pasangan kembar yang bersatu dengan tubuhnya.

Muhl yang berasal dari California, Amerika Syarikat berkata, dia begitu obses dengan apa-apa yang seiras atau serupa sejak dari kecil lagi.

“Semasa saya berusia enam tahun, saya pernah bertanya kepada ibu jika saya mempunyai pasangan kembar.

“Saya selalu bermain dengan rakan-rakan lain dengan mengenakan pakaian dan gaya rambut serupa kerana beranggapan mereka mungkin saudara kembar saya. Ibu begitu bingung dengan keadaan saya ketika itu,” katanya.

Pada masa itu, Muhl tidak pernah menyangka dia berkongsi asid deoksiribonukleik (DNA) dengan kembarnya dalam kandungan.

“Saya selalu berasa ada sesuatu yang aneh tentang diri ini sehinggalah kira-kira lapan tahun lalu, saya didapati menghidap penyakit ganjil.

“Doktor memberitahu, saya menghidap kimera atau kimerisme dan ia sebenarnya telah ‘menyerap’ saudara kembar saya semasa kami masih dalam kandungan,” katanya seperti dipetik portal Mail Online.

Cerita Muhl, dia tidak pernah mengetahui bahawa tanda lahirnya itu merupakan antara gejala yang ditunjukkan oleh penyakit yang dihidapinya.

Pigmentasi

“Saya tidak tahu ia suatu penyakit sehinggalah saya terjumpa dokumentari mengenai kimerisme semasa sedang menukar saluran televisyen di rumah.

“Saya begitu terkejut kerana melihat ada orang senasib seperti saya,” ujarnya.

Tidak seperti orang lain, bahagian sebelah kiri badan Muhl lebih besar dan kulit pada bahagian berkenaan juga sedikit gelap berbanding sebelah kanan.

Pigmentasi warna yang agak besar serta jelas itu boleh dilihat ‘membahagi’ abdomennya di bahagian tengah lurus ke bawah melalui pusat sehingga ke kakinya.

‘Tanda lahir’ itu menjadikan kes Muhl lebih ganjil kerana kebanyakan pesakit kimerisme tidak menunjukkan simptom secara luaran dan jika ada pun, ia hanya memiliki tanda pigmentasi yang sangat kecil.

Lebih memburukkan keadaan, penyakit ganjil itu juga membuatkan dia memiliki dua sistem imunisasi dan dua aliran darah.

Disebabkan mempunyai dua sistem imunisasi berbeza, Muhl memiliki alahan terhadap objek besi tertentu.

“Hal tersebut juga menyebabkan saya sering jatuh sakit. Saya juga senang dijangkiti selesema, migrain dan mengalami kitaran haid yang tidak menentu,” katanya.

Kimerisme ialah penyakit yang sangat ganjil di mana hanya 100 orang di seluruh dunia didapati menghidap penyakit berkenaan.

Genetik berbeza

Ia boleh terjadi kepada mana-mana makhluk hidup sama ada manusia, haiwan atau tumbuh-tumbuhan.

Dalam perubatan, kimerisme berlaku apabila kandungan terbentuk daripada dua atau lebih populasi sel berbeza. Setiap populasi sel tersebut berasal daripada zigot berlainan.

Memandangkan kimerisme sangat jarang berlaku, pesakitnya hanya boleh didiagnosis menerusi ujian DNA darah.

“Kebanyakan pesakit tidak tahu mereka menghidap kimerisme. Dalam satu kes pada tahun 2002, seorang pesakit bernama Karen Keegan hanya mengetahui dia memiliki kimerisme selepas dia perlu melakukan pemindahan ginjal.

“Kedua-dua anak kandung Keegan tidak dapat menderma buah pinggang kepadanya kerana dia didapati tidak berkongsi genetik sama dengan mereka. Hal itu dijelaskan selepas doktor mendapati genetik anaknya diwarisi daripada saudara kembar Keegan yang mati dalam kandungan.

“Ini bermaksud set DNA dalam sel darah Keegan atau pesakit kimerisme lain berbeza daripada DNA pada tisu organ lain dalam badan mereka. Ada juga kes di mana pesakit mempunyai dua jenis darah berbeza dalam tubuh mereka,” kata portal Live Science.

- Kosmo!
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url