Kelajuan internet Malaysia berada di tangga ke-3 di ASEAN

 

Malaysia berada di ranking ke-3 dalam kala­ngan negara-negara ASEAN daripada segi kelajuan purata muat turun jalur lebar talian tetap de­­ngan 86.82 megabit sesaat (Mbps) pada Julai lalu, peningkatan sebanyak 5.36 Mbps berbanding Jun.

Negara berada di belakang Si­ngapura yang memiliki kelajuan purata 213.18 Mbps dan Thailand (171.45 Mbps), yang ma­sing-ma­sing berada di ranking pertama dan ketiga global.

Untuk peringkat global, Malaysia berada di kedudukan ke-41, turun satu anak tangga berban­ding di tangga 40 pada bulan Jun lalu, demikian menurut buletin bulanan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

“Bagi jalur lebar mudah alih, Malaysia berada di kedudukan ke-6 dalam negara ASEAN de­ngan kelajuan 24.44 Mbps pada Julai dan tangga ke-85 pada pe­ringkat global.

“Untuk internet mudah alih, Malaysia berada di belakang Si­ngapura, Thailand, Vietnam, Laos dan Myanmar,” katanya.

Selain itu, SKMM menjelaskan, permodalan pasaran bagi sektor komunikasi dan multime­dia di Bursa Malaysia kepada RM127.34 bilion pada hujung Ogos berban­ding Julai.

Sumber : Kosmo!

 

Tiada ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Dikuasakan oleh Blogger.