16 Februari 2021

, ,

PKP 2.0 di Selangor, KL, Johor, P. Pinang disambung hingga 4 Mac 2021

 

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Pulau Pinang yang dijadualkan tamat pada 18 Feb, akan disambung sehingga 4 Mac depan.

Perkara itu diumumkan Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri dalam sidang media pada Selasa.
 
Ismail Sabri berkata, negeri-negeri lain yang di bawah pelaksanaan PKP sebelum ini ditukar status kepada PKP Bersyarat (PKPB), manakala Perlis merupakan satu-satunya negeri dalam negara yang berstatus PKP Pemulihan (PKPP), berkuatkuasa mulai tarikh yang sama.
 
Beliau berkata, perubahan status kawalan pergerakan itu diputuskan selepas penilaian risiko dibentang Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kepada sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini.
 
“Secara umum KKM maklumkan kes di kebanyakan negeri menunjukkan trend penurunan bermula minggu kelima tahun ini, iaitu selepas dua minggu pelaksanaan PKP 2.0.
 
“KKM juga sahkan trend kes import rentas negeri juga turun mulai 3 Feb lepas. Bagaimanapun, kes masih kekal tinggi di beberapa negeri iaitu di Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang,” katanya pada sidang media mengenai perkembangan PKP.
 
Ismail Sabri juga berkata, sekatan pergerakan melebihi radius 10 kilometer di negeri-negeri terbabit PKP, PKPB dan PKPP juga dibatalkan.
 
 
 

0 Comments:

Catat Ulasan

Sila nyatakan NAMA PENUH anda apabila memberikan komen atau pertanyaan. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu sebelum disiarkan. Komen yang tiada nama akan dipadamkan. Terima Kasih.

Top Ad 728x90